Vrijwel intact Romeins badhuis gevonden in Spanje

De kust van Trafalgar.

Eliane Meyer

Vrijwel intact Romeins badhuis gevonden in Spanje

Bij Kaap Trafalgar in het zuidwesten van Spanje is een Romeins badhuis van zo’n 2000 jaar oud gevonden. Opvallend is dat het bouwwerk nagenoeg intact was, wat in het Middellandse Zeegebied niet vaak voorkomt. Maar wat heeft dit badhuis te maken met het ontstaan van de visindustrie in het Romeinse Rijk?

Archeologen van de Universiteit van Cádiz deden de ontdekking tijdens opgravingen voor het Arqueostra-project, waarbij ze onderzoek doen naar de visindustrie in Andalusië in de Romeinse tijd. Hiervoor verrichtten ze onder meer ze opgravingen in de duinen bij Kaap Trafalgar, waar ze bij toeval op dit badhuis stuitten. Deze vondst kwam als een grote verrassing. Voor zowel de archeologen als de lokale bewoners, die hier altijd overheen liepen naar de zee, zonder iets te weten van het bouwwerk onder hun voeten.

Vrijwel intact

Het bijzondere aan deze vondst is dat het badhuis onder het aangewaaide zand uitzonderlijk goed bewaard is gebleven. Zo zijn de muren, ramen en deuren nog intact. Bovendien zit op de muren nog stucwerk van rood, wit en zwart marmer. Dat het badhuis nog grotendeels overeind staat, is zeer zeldzaam voor gevonden Romeinse bouwwerken op het Iberisch Schiereiland, en sowieso in de gehele westelijke Middellandse Zeegebied. Meestal worden er alleen de funderingen van dergelijke bouwwerken gevonden.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Thermische baden

In eerste instantie dachten de archeologen dat het complex een werkplaats voor het pekelen van vis of zeevruchten was. Een halve kilometer verderop zijn er namelijk de funderingen van zo’n werkplaats gevonden. Maar uit nader onderzoek blijkt dat dit een gezamenlijk badhuis was. Mogelijk werd dit complex gebruikt door de werklieden uit de nabijgelegen viswerkplaats, die zich hier wilden ontdoen van de vislucht. Volgens de onderzoekers beschikte het badhuis over geavanceerde thermische baden met verschillende temperaturen en een oven die hete lucht door holtes in de muren en vloer verspreidde.

Visserij

De ontdekking van het badhuis geeft aan dat de visserij in dit gebied nog belangrijker was dan voorheen werd gedacht. Een dergelijke complexe en dure constructie trof men destijds immers niet in elk vissersplaatsje aan. Bovendien wijst de vondst van het badhuis er volgens de archeologen op dat hier waarschijnlijk nog meer begraven gebouwen te vinden zijn. Onderzoekers van het Arqueostra-project blijven hier daarom zoeken naar meer bouwwerken.

Uit eerdere opgravingen bleek al dat Andalusië in de Romeinse tijd over een bloeiende visindustrie beschikte. Zo ligt hier ook de Romeinse stad Baelo Claudia. De stad stond bekend om haar vissaus garum. Garum werd gemaakt door kleine vissen te pekelen en een paar maanden te laten gisten. De vissaus werd tot in de uithoeken van het Romeinse Rijk genuttigd.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen