Droogte in Spanje legt archeologische vindplaats bloot

De zomer van 2016 was in Spanje erg droog. Zo droog dat het peil in een waterreservoir in de regio Galicië in het noordwesten van Spanje zo ver daalde, dat er archeologische vindplaatsen droog kwamen te liggen. Delen van de Romeinse wijngaarden bij Castro Candaz zijn voor het eerst in decennia weer te zien.

Archeologische vindplaats toegankelijk door droogte

Het was de droogste zomer in het noordwesten van Spanje sinds 1981. Door de droogte kwamen de resten van meerdere dorpen droog te liggen. Ook kwamen de resten van Romeinse wijngaarden bij Castro Candaz droog te liggen. De top van de nederzetting bij Castro Candaz kwam vaker boven water in droge periodes, maar de droogte is zo groot, dat er nu ook een pad naar de archeologische resten van de nederzetting is droog komen te liggen. De lokale bevolking vreest daardoor dat wandelaars die nieuwsgierig zijn naar de archeologische resten, de vindplaats zullen beschadigen.

Waterreservoir van Franco

Het Belesar waterreservoir werd in de jaren '60 aangelegd onder aanvoering van de Spaanse dictator Franco om de waterhuishouding in het gebied te reguleren. Voor het stuwmeer werden meerdere dorpen en archeologische vindplaatsen opgeofferd. Door de extreme droogte in het gebied, bevat het stuwmeer op dit moment nog maar een kwart van de normale hoeveelheid water. Daardoor zijn delen van de archeologische site bij Castro Candaz voor het eerst sinds decennia weer zichtbaar. Ook zijn verdwenen dorpen voor het eerst sinds de jaren '60 weer te zien.

Bron: Lonely Planet 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's