Egyptisch tablet

Het gevonden tablet

Egyptisch ministerie van oudheden

Toevalsvondst: Boer vindt 2.600 jaar Oud Egyptisch tablet van Bijbelse farao

Bij de stad Ismaïlia aan het Suezkanaal in Noord-Egypte heeft een boer een Oud-Egyptisch tablet gevonden, dat gemaakt is tijdens de regeerperiode van farao Apriës (ook wel bekend als Hofra in het Oude Testament). Apriës was een farao van de 26ste dynastie, die regeerde in de periode ca. 589 – 570 v.Chr. wat hem plaatst in de Late Periode van de Egyptische geschiedenis (712 - 332 v.Chr.). Het tablet kan ons wellicht meer vertellen over de militaire expedities die de farao ondernam.

Het tablet is 230 cm lang, 41 cm breed en heeft een dikte van 45 cm. Wat er precies beschreven staat op het tablet is nog niet duidelijk, aangezien de hiërogliefen nog vertaald moeten worden. Wel hebben archeologen al Apriës’ naam kunnen identificeren en mogelijk ook een zonneschijf, die veelal geassocieerd wordt met de zonnegod Ra. Dat zou passend zijn, aangezien tijdens de Late Periode Ra als een van de belangrijkste goden gezien werd. Dit is ook af te lezen aan Apries’ alternatieve naam Hofra, wat ‘het hart van Ra is bestendig’ betekent.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Wie was farao Apriës?

Apriës is voornamelijk bekend omdat hij een alliantie aanging met Sedekia, de laatste koning van het joodse koninkrijk Juda. In 588 v.Chr. stuurde de farao een leger om Jeruzalem te verdedigen, dat toen belegerd werd door het leger van de Babylonische koning Nebukadnezar II. Nebukadnezar had 8 jaar eerder Juda al verslagen en Sedekia aangesteld als vazalkoning. Deze besloot kort daarna echter in opstand te komen tegen zijn Babylonische overheersers met de hulp van Egypte. Toen het Egyptische leger bij Jeruzalem de Bayblonische troepen naderde, besloot Apriës echter rechtsomkeer te maken. Het is niet precies duidelijk waarom hij deze beslissing maakte, maar het gevolg was dat het Beleg van Jeruzalem door kon gaan, waarna de stad in 568 v.Chr. uiteindelijk viel. De Babyloniërs maakten Jeruzalem daarop met de grond gelijk en deporteerden de inwoners van de stad naar Babylon. Deze gebeurtenis staat bekend als de Babylonische Ballingschap.

Het einde van de farao

Later werd Apriës door de Libiërs gevraagd om hen te beschermen tegen een invasie van een Grieks leger. De farao stemde in, maar deze reddingspoging liep uit op een militaire catastrofe waarbij vele Egyptische soldaten om het leven kwamen. Mede door de onvrede hierover, brak er daarna een burgeroorlog uit in Egypte. Grote delen van het volk steunde de populaire generaal Amasis II, die Apriës verdreef en zichzelf tot farao uitriep in 570 v.Chr. In 567 v.Chr. keerde Apriës terug met een Babylonisch leger om zijn troon te heroveren, maar waarschijnlijk werd hij hierbij tijdens de gevechten gedood. Volgens andere bronnen zou Apriës daarentegen zijn gevangengenomen en later gelyncht door het Egyptische volk.

Werpt het nieuw licht op de burgeroorlog?

Zoals eerder genoemd, moet het gevonden stenen tablet nog vertaald worden. Maar volgens hiërogliefen-experts lijkt het erop dat de tekst iets te maken heeft met een militaire veldtocht in het oosten van Egypte. Wellicht kan het ons dus meer vertellen over wat er precies gebeurde tijdens Apriës’ militaire expedities.

Bronnen: Britannica, Live Science, Watchtower, Wikipedia.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen