12.500 jaar oude steen

12.500 jaar oud kunstwerk

Universiteit van Barcelona

Steen blijkt 12.500 jaar oud kunstwerk te zijn

Onderzoekers hebben een kunstwerk uit de Oude Steentijd gevonden. Het gaat om een 12.500 jaar oud stuk kalksteen, met een tekening van twee mensen die een vogel en haar jong opjagen. De vondst werd gedaan in Margalef, in de Spaanse regio Catalonië. Een kunstwerk dat mensen samen met vogels afbeeldt is erg uniek uit de Oude Steentijd.

Kunst uit de Oude Steentijd

Na de vondst in 2011 moest het kunstwerk voor het onderzoek grondig schoongemaakt en gerestaureerd worden. De onderzoekers van de kalksteen maakten ook een 3D-weergave van de steen, om het kunstwerk in detail te kunnen bestuderen. De tekeningen zijn gemaakt met vuurstenen gereedschap. 

Tekeningen met mensen en vogels

De vondst laat zien hoe lang mensen in Europa al verhalen vertellen door middel van kunst. De vogels op de afbeelding zijn als kraanvogels geïdentificeerd. Zoals eerder genoemd is een kunstwerk dat mensen en vogels samen afbeeldt erg uniek uit de Oude Steentijd. Onderzoekers hebben soortgelijke afbeeldingen maar enkele keren eerder in Europa gevonden, waaronder op een gegraveerde geweistaf in het Franse Teyjat en in muurschilderingen in de grotten van Lascaux.

Vondsten uit de Oude Steentijd in Europa

Leden van de ‘’Prehistoric Studies and Research Seminar’’ (SERP) onderzoeken de valleien van Monstant al sinds 1979. In deze omgeving hebben de onderzoekers al eerder vondsten uit de Oude Steentijd gedaan, zoals vuurstenen werktuigen. Verder zijn er in Catalonië graveringen van een hert gevonden in een grot in Margalef de Montsant. Daarnaast zijn er in Vimbodí stenen blokken gevonden, waar de figuren van dieren en hutten in zijn gegraveerd.

Bron:

  • Universiteit van Barcelona

Afbeelding:

  • 12.500 jaar oud kunstwerk: Universiteit van Barcelona
Meer lezen