Inscripties bij kasteel Tintagel

Op de steen werden onbekende inscripties gevnoden

©English Heritage

Steen met inscripties gevonden in Tintagel Castle

Bij het mythische slot Tintagel, in Cornwall, Engeland, hebben archeologen twee stenen met inscripties aangetroffen. De twee stenen stammen uit de zevende eeuw en zijn voorzien van Christelijke symbolen en teksten in Grieks en Latijn.

Dergelijke inscripties zijn zeldzaam, maar bijzonder waardevol voor archeologen. Aan de hand van de teksten, maar ook aan de hand van de manier waarop de steen bewerkt is, krijgen archeologen een klein inkijkje in wie er ooit geleefd heeft.

Inscripties in Grieks en Latijn

De steen is waarschijnlijk bewerkt door iemand die aan het oefenen was met het schrijven van tekst op steen. De gebruikte tekens en symbolen vertonen een mengelmoes van formeel en informeel taalgebruik en lettertekens. Maar ook de inhoud van de teksten is niet bepaald eenzijdig. Er worden namelijk Romeinse namen en Keltische namen genoemd, Tito en Budic. Al met al versterkt de vondst het idee dat Tintagel een belangrijke plek was, waar veel uitwisseling van contacten is. Eerder werden al vondsten gedaan die lijken aan te tonen dat Tintagel daadwerkelijk door koningen bewoond werd.

De vondst waar elke archeoloog van droomt

Het gevonden stuk steen is waarschijnlijk een deel van een raamkozijn geweest van een groot en waarschijnlijk belangrijk vroegmiddeleeuws gebouw. De inscripties op de steen werden pas ontdekt nadat de steen was schoongemaakt. Archeologen omschrijven de vondst als ‘de vondst waar elke archeoloog van droomt’.

Tintagel Castle is een beroemde Engelse historische plek. Het kasteel dat ooit hoog bovenop de kliffen van Cornwall stond, wordt gelinkt aan de legendes rond koning Arthur. Dat Tintagel een belangrijk en levendige nederzetting aan de kust was, lijkt met alle vondsten die tot nu toe gedaan zijn wel vast te staan. De belangrijkste ruines stammen uit de dertiende eeuw, maar uit opgravingen blijkt dat er al eeuwen daarvoor belangrijke figuren op die plek woonden.

Bron:

English Heritage

Foto’s:

English  Heritage/Christopher  Ison / Emily Whitfield-Wicks

Meer lezen