Honden helpen tegen smokkel archeologische vondsten

Kunnen honden helpen om gesmokkelde archeologische vondsten op te sporen?

Pixabay

Speurhonden op zoek naar geplunderde archeologische schatten

Hoe moet de smokkel van archeologische schatten worden aangepakt? Vanuit conflictgebieden zoals Syrië worden veel archeologische schatten gesmokkeld. Met de opbrengsten daarvan worden regimes zoals dat van IS grotendeels gefinancierd. Om die smokkel tegen te gaan, worden speurhonden getraind om archeologische schatten op te sporen.

Speuren tegen smokkel

De honden moeten gaan speuren in zeecontainers, vrachtwagens, post en bagage van reizigers. Op die manier hopen autoriteiten de smokkel in historische voorwerpen tegen te gaan, en daarmee meteen de financiering van criminele organisaties en regimes zoals IS dwars te zitten.

Archeologische speurneuzen

Honden spelen al een rol in het tegengaan van wapen- en drugssmokkel, maar volgens Michael Danti kunnen honden ook archeologische voorwerpen opsnuffelen. Er wordt al geëxperimenteerd met honden die tijdens archeologische opgravingen voorwerpen opgraven. Daarbij zijn de eerste successen al geboekt. 

Geïnspireerd door elektronica-speurders

Het programma wordt opgezet door University of Pennsylvania's Penn Vet Working Dog Centre en Red Arch, een organisatie die de smokkel van erfgoed in kaart probeert te brengen. Het idee om honden ook tegen smokkel van archeologische voorwerpen in te zetten, kwam van de oprichter van Red Arch. Hij werd geïnspireerd door een nieuwsbericht over honden die elektronica konden opsporen.

Bron:

The Guardian

Afbeelding:

Pixabay

Meer lezen