Kunnen honden archeologische voorwerpen ontdekken?
Honden kunnen getraind worden om te helpen in de zoektocht naar archeologische voorwerpen. De Zweedse archeologen Olaf Östlund en Frida Palmbo zeggen tegen het Zweedse medium NSD dat zij daarvan overtuigd zijn.
Test met speurhonden
Op dinsdag 11 oktober hebben archeologen vlakbij Kälsjärv in Zweeds Lapland, niet ver van de grens met Finland, in een demonstratie voor de media aangetoond dat speurhonden kunnen helpen bij het vinden van archeologische voorwerpen. De archeologen gebruikten beenderen van het Norrbottens museum en het was de bedoeling dat de honden de verstopte botten zouden vinden. Tijdens de test vonden de honden een aantal beenderen.
Honden trainen voor archeologisch speurwerk
De honden worden getraind door het bot in het water te leggen en vervolgens water op verschillende plekken op de grond te laten druppelen. De honden hoefden tijdens de test niet te graven. De honden worden voor tests ingezet op oude monumenten. Het doel is om de honden in de toekomst in te zetten bij de zoektocht naar archeologische vondsten.
Veel botten in Noord-Zweden
De archeologen willen honden, die drie maanden getraind worden in het vinden van beenderen, gebruiken om verbrande botten te vinden. In Noord-Zweden behoren botten tot de meest gevonden archeologische voorwerpen. Doordat de natuur veel kalk bevat, verdwijnen de botten niet. Het idee om honden in te zetten bij de zoektocht naar archeologische vondsten begon vijf jaar geleden. Verdere testen moeten uitwijzen of honden daadwerkelijk worden ingezet bij archeologische projecten.
Bronnen
www.nsd.se Proef met honden
Afbeelding
wikimedia.org Speurhond