Een speurhond heeft in Australië een 600 jaar oud skelet gevonden.

‘s Werelds eerste archeologische speurhond

Een speurhond heeft in Australië een 600 jaar oud skelet gevonden. Speurhonden zijn er in veel varianten, maar de zwarte Labrador Migaloo is vermoedelijk de eerste getrainde archeologische speurhond. Ze heeft onlangs een 600 jaar oud skelet gevonden dat bijna twee meter onder de grond lag begraven.

Migaloo is getraind door hondenexpert Gary Jackson. Hij deed dit door maandenlang de 250 jaar oude overblijfselen van een Aboriginal begraafplaats te gebruiken als proefmateriaal. Deze overblijfselen had hij te leen van het Zuid-Australische Museum. Volgens Jackson kan de hond nu “met 100 procent zekerheid” botfragmenten opspeuren.

De voormalige recordhouder was speurhond Candy die 25 jaar geleden op een opgravingsite in Ontario een 175 jaar oud mensenbot vond. Migaloo heeft dat record met 425 jaar gebroken. “Dit is echt belangrijk,” aldus Jackson. “We weten nu dat honden een 600 jaar oud bot tot op twee meter onder de grond kunnen vinden.”

Speurneus

Volgens archeologie onderzoekers Keryn Walshe, die aanwezig was bij de eerste test van de hond, vond Migaloo de eerste begraafplaats op de site binnen een minuut. “We gaven absoluut geen hints,” aldus Walshe. “De hond snoof rond en bleef precies boven de vondst staan. We hebben nog nooit van fossielhonden gehoord, want niemand stond er ooit bij stil dat er nog een geur van deze oude botten zou zijn.”

De eigenaar van Migaloo, Bud Streten van Red Centre Consultancy, is van plan de hond te gebruiken voor het lokaliseren en beschermen van traditionele begraafsites. Hij geeft aan dat er interesse is getoond door internationale organisaties om Migaloo te gebruiken bij het opsporen van eeuwenoude beschavingen.

Het is zeer waarschijnlijk dat er vanaf nu meerdere honden getraind gaan worden als archeologische speurhond.

Bron: Herald Sun

Meer lezen

Tijdvakken