Graf

De archeologen bij het graf

Landratsamt Passau

Spectaculaire vondst: 1.500 jaar oud graf van Beierse ‘Prinses’ gevonden

Tijdens opgravingen van een begraafplaats bij het Zuid-Duitse plaatsje Würding hebben archeologen van de Landkreis Passau een zesde-eeuws graf ontdekt van een adellijke jonge vrouw. De vrouw was tussen de 18 en 25 jaar oud toen ze stierf. Volgens archeoloog Alois Spieleder hebben we hier te maken met het graf van een Beierse “prinses” en “een van de meest spectaculaire vondsten van de afgelopen decennia.”

De begraafplaats waar de vrouw is gevonden, werd rond het jaar 500 voor het eerst in gebruik genomen. Dit concluderen de archeologen op basis van de voorwerpen die op de begraafplaats gevonden werden, zoals een decoratieve schaal en een mantelspeld met de vorm van een vogel. De Germaanse bevolking in de regio stond in de vijfde eeuw namelijk nog onder grote invloed van het Romeinse Rijk, wat ook terug te zien is in de gevonden grafgiften. Zo is de schaal bijvoorbeeld in Romeinse stijl gemaakt, maar met Germaanse versieringen erop. Ook is het bekend dat dieren in het Romeinse Rijk een populair motief waren voor mantelspelden.

Het vervagen van Romeins gezag

De regio die vandaag de dag Beieren vormt, bevond zich in de vijfde eeuw na Christus in een transitieperiode. Officieel lag hier nog de noordgrens van het Romeinse Rijk, die de Romeinen van de ‘barbaren’ moest scheiden. In werkelijkheid was deze grens in de loop der jaren vervaagd, zowel in culturele als letterlijke zin. Dit kwam mede doordat de Romeinen hier sinds de derde eeuw al leden van barbaarse stammen opnamen in hun leger, wat de grens tussen Romeinen en barbaren sowieso al vervaagde.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? KLIK HIER!


Het wegvallen van Romeins gezag in Beieren raakte waarschijnlijk in een stroomversnelling rond 460, toen keizer Majorianus aan een mislukte militaire campagne begon om Noord-Afrika te heroveren. Dit putte de Romeinse staatskas bijna volledig uit, waardoor er geen geld meer was om grenswachters te betalen. De legerorganisatie en de discipline in de regio raakten hierdoor al snel in verval. Met de val van het West-Romeinse Rijk in 476 viel Romeins gezag in de regio voorgoed weg. Dit maakte het mogelijk voor een Germaanse stam genaamd de Baiovarii om zich te vestigen in het gebied dat uiteindelijk Beieren zou gaan heten.

Veranderende cultuur

Deze afnemende Romeinse invloed is goed terug te zien in graven uit deze periode. Waar in de vijfde eeuw de Germanen in de regio nog Romeinse begrafenisrituelen imiteerden, ontwikkelden ze in de zesde eeuw hun eigen rituelen. Het graf waarin de ‘prinses’ is gevonden lijkt zich tussen deze twee periodes te bevinden.

Ketting

Een ketting van glazen kralen wijst op de hoge status die de jonge vrouw genoot

Landratsamt Passau.



Bijzondere vondsten

Naast een schaal en mantelpin hebben de archeologen ook een gouden ketting en een ketting van glazen kralen aangetroffen, evenals een klein rond kristal en de riemhanger waar het kristal waarschijnlijk aan vast zat. Dit soort kristallen versieringen werden volgens de archeologen destijds gedragen door ongehuwde jonge vrouwen. De hoge waarde van de voorwerpen waarmee de vrouw gevonden is, wijst erop dat ze een uitzonderlijk hooggeplaatst lid van de plaatselijke adel was. In de buurt van het graf zijn ook graven van verschillende krijgers en andere (lagere) adellijke vrouwen gevonden.

Volgens Raimund Kneidinger, districtsbeheerder van de Landkreiss Passau, bewijst de vondst hoe belangrijk het is “om onze eigen geschiedenis te documenteren en te behouden.” Beieren wordt namelijk pas voor het eerst genoemd in een Frankische bron uit 520. Over de periode tussen het wegvallen van Romeins gezag en de ontwikkeling van een Beierse staat is relatief weinig bekend.

Bron: Landkreis Passau, Researchgate, Wikipedia


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? KLIK HIER!


Meer lezen