Mozaïek

Een detail van het Mozaïek

ULAS.

Romeins mozaïek met scènes uit Ilias gevonden in Engeland

In het graafschap Rutland in Centraal-Engeland heeft wandelaar Jim Irving een bijzondere ontdekking gedaan. Tijdens een wandeling op het boerenland van zijn vader ontdekte Irving eerst enkele Romeinse potscherven. Hierom besloot hij verder onderzoek te verrichten, waarbij hij al snel stuitte op een deel van een Romeins mozaïek. Vervolgens meldde Irving zijn vondst bij de autoriteiten, waarna archeologen van de Universiteit van Leicester de mozaïeken vloer in zijn geheel uitgroeven. Deze vloer was onderdeel van een Romeinse villa en beeldt scènes af van Homerus’ Ilias, het Oud-Griekse mythologische verhaal over de Trojaanse Oorlog.

Afbeeldingen uit de Ilias

De 11 bij 7 meter lange vloer beeldt drie scènes af uit de Ilias. Op het eerste paneel staat de Griekse held Achilles afgebeeld, verwikkeld in zijn strijd met de Trojaanse prins Hektor. Op paneel twee is te zien hoe Achilles het lichaam van de verslagen prins achter zijn strijdwagen sleept, terwijl Hektors vader, koning Priamus, smeekt om het lichaam van zijn zoon. Het laatste paneel beeldt de uitwisseling van het lichaam af, in ruil voor Hektors lichaamsgewicht in goud. “Dit is de eerste keer dat we een dergelijke afbeelding aantreffen in Groot-Brittannië”, aldus John Thomas, directeur van de University of Leicester Archaeological Services (ULAS), in een persbericht.

Vloer

Op het eerste paneel zien we de strijd tussen Archilles en Hektor. Op paneel twee wordt Hektors lichaam achter Archilles strijdwagen gesleept.

ULAS.
Meer weten over de Romeinen? In het komend nummer van Archeologie Magazine lees je alles over keizer Domitianus. Tijdens zijn regeerperiode vond onder meer de uitbarsting van de Vesuvius plaats en werd de bouw van het colosseum in Rome afgerond. KLIK HIER!


Villa en mogelijke begraafplaats

De archeologen vermoeden dat de vloer onderdeel was van de eetkamer in een Romeinse villa uit de derde of vierde eeuw na Christus. Naast het mozaïek, heeft het team namelijk sporen ontdekt van verschillende kamers en bijgebouwen, waaronder een mogelijk badhuis en een stal. Brandschade aan het mozaïek, mogelijk aangebracht door het stoken van kampvuren, wijst erop dat de villa na verlating hergebruikt is. Ook hebben de archeologen menselijke resten gevonden in het puin dat het mozaïek bedekte. Het is nog niet duidelijk wanneer deze menselijke overblijfselen hier begraven zijn, maar vermoedelijk was dit kort na het vertrek van de Romeinen uit Groot-Brittannië, tegen het einde van de vierde eeuw.

Vloer

--

ULAS.Meest indrukwekkende vondst van de afgelopen eeuw

“Dit is zeker het meest indrukwekkende Romeinse mozaïek dat in het afgelopen eeuw gevonden is in het Verenigd Koninkrijk”, aldus Thomas. “Het biedt ons een nieuw perspectief over het wereldbeeld van mensen uit deze tijd, en hun kennis van klassieke literatuur.” Ook bijzonder aan de vondst is de context waarbinnen hij gevonden is. Het komt namelijk niet vaak voor dat de resten van een Romeinse villa in hun geheel teruggevonden worden. Meestal ontbreken er delen, “maar dit lijkt een zeer goed bewaard exemplaar te zijn van een Romeinse villa in zijn geheel”, aldus Thomas.

De resten van de villa zijn inmiddels aangemerkt als cultureel erfgoed. Aangezien het bouwwerk gevonden is op privéland, zal de villa niet te bezichtigen zijn voor het publiek. Wel zal de grond waarop de villa gevonden is niet meer gebruikt worden voor landbouw, om de restanten zo goed mogelijk te bewaren.

Bron: ULAS


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? KLIK HIER!


Meer lezen