Geen foto

Spaanse jager-verzamelaars leken op Scandinaviërs

jager-verzamelaarsSpaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de jager-verzamelaars die 7.000 jaar geleden in Europa leefden een donkere huidskleur en blauwe ogen hadden. Dit blijkt uit DNA-onderzoek dat verricht is op prehistorische skeletten die zijn gevonden in een grot in het noordwesten van Spanje. De resten zijn goed bewaard gebleven door de koele omstandigheden in de grot.

Migratie in de prehistorie

De resultaten zijn verassend. Er werd altijd aangenomen dat de mensen die 45.000 jaar geleden vanuit Afrika naar Europa trokken al snel een lichtere huidskleur kregen door minder sterke Uv-straling en een gebrek aan vitamine D. Nu blijkt dat het pigment in de huid van de mensen die 7.000 jaar geleden in Europa leefden een stuk donkerder was dan verwacht, hoewel de exacte huidskleur niet precies vast te stellen is. Wel blijkt uit deze resultaten dat de lichte huidskleur die nu terug te vinden is in Europa waarschijnlijk iets van de laatste 7.000 jaar is.

Scandinavisch gen

Een andere uitkomst van het onderzoek is dat de jager-verzamelaars blauwe ogen hadden. Ook dit is een verrassende conclusie. De genen tonen opvallende vergelijkingen met de huidige Noord-Europese en Scandinavische genen. Aangezien de eerste Europeanen uit Afrika kwamen, waar de meeste mensen vandaag de dag bruine ogen hebben, hadden de onderzoekers deze uitkomst niet verwacht.

Bron: phys.org 

Meer lezen