Vondsten uit stortkoker Kasteel Helmond

Vondsten uit middeleeuwse stortkoker

Kasteel Helmond

Restanten van middeleeuws toilet gevonden op Kasteel Helmond

Onder de vloer van de oudste zaal van Kasteel Helmond zijn de restanten van een middeleeuws toilet gevonden. Naast menselijke uitwerpselen zijn er in deze ‘’stortkoker’’ nog veel andere vondsten gedaan, zoals een eeuwenoud wijnglas, een tabakspijp en het dijbeen van een varken.  

Tijdens saneringswerkzaamheden werden de restanten zichtbaar onder de vloer van de oudste zaal van het kasteel, de Jan van Berlaerzaal. De restanten van de stortkoker dateren uit de eerste bouwfase van Kasteel Helmond.

Middeleeuwse toiletgewoontes

De voorwerpen die tot nu toe in de stortkoker gevonden zijn dateren waarschijnlijk uit de late zeventiende eeuw, of het begin van de achttiende eeuw. Naast uitwerpselen zijn al onder andere een wijnglas gevonden met bekers, een houten doosje, een tabakspijp en een kledinghaakje van gedraaid bronsdraad. Naast deze persoonlijke voorwerpen zijn er ook organische resten gevonden in het eeuwenoude toilet, zoals een schedelfragment van een muis, kersenpitten en een dijbeen van een varken.

Oudere vondsten in het toilet

Er zal onderzocht worden wat de oorspronkelijke functie was van het houten doosje. Daarnaast zouden de menselijke uitwerpselen iets kunnen vertellen over de vroegere eetgewoonten en de gezondheid. Waarschijnlijk liggen er nog oudere vondsten dieper in de stortkoker, omdat de stortkoker zelf uit de veertiende eeuw stamt. Dieper kunnen de onderzoekers echter nog niet gaan, omdat er vroeger een bodem van bakstenen gemaakt was op circa 47 centimeter diepte. Bovenop deze bodem ligt nog een laag kalkmortel. Wat er nog voor oudere vondsten dieper in de koker liggen zal nog moeten blijken.

Bronnen:

  • Museum Helmond

Afbeelding:

  • Museum Helmond
Meer lezen