Houten toiletzitting uit de Romeinse tijd gevonden
In Northumberland in Engeland, nabij de Muur van Hadrianus, hebben archeologen rond het Vindolanda fort een opmerkelijke vondst gedaan. De vraag die al vaker voorbij is gekomen op onze website lijkt hiermee beantwoord. Hoe poept een Romein? Het antwoord: op een brede, comfortabele houten toiletzitting.
Zeldzame vondst
De archeologen vonden eerder rond het Romeinse fort verschillende wapens en allerlei gouden en zilveren gebruiksvoorwerpen. Ook meer alledaagse artefacten als schoenen en kinderspeelgoed werden ontdekt. In een modderige geul naast het kasteel deed doctor Birley, de leider van het archeologische team, echter een zeldzame vondst. Want hoewel er veel stenen en marmeren toiletbanken zijn gevonden uit de Romeinse tijd, is dit tot nu toe de enige houten toiletzitting uit die tijd die de eeuwen doorstaan heeft.
Comfortabel
Waarschijnlijk werd er rond het Vindolanda fort gebruik gemaakt van een houten- in plaats van een stenen toiletbank, wat veel comfortabeler was in het koude, Noord-Engelse klimaat. Nog voordat de Muur van Hadrianus in de nabijheid van het fort werd opgetrokken, is de latrine aan het begin van de tweede eeuw van het fort afgegooid. Het team onderzoekers hoopt in de nabije toekomst dan ook de overige resten van het ‘toilet’ zelf te vinden in de omgeving.
De archeologen hopen in het toilet zelf nog meer bijzondere vondsten te doen, want, zo redeneert Birley, je moest wel heel dapper of dwaas zijn om iets dat in een Romeinse latrine was gevallen er weer uit vissen.
Bron: www.shieldsgazette.com