Man op zoek naar toilet doet bijzondere ontdekking

“Een man die uit zijn auto stapte om naar het toilet te gaan heeft geleid tot de ontdekking van de belangrijkste archeologische opgraving uit de Australische geschiedenis”, zo sprak archeoloog Giles Hamm. De vondst toont aan dat Aboriginals zich 10.000 jaar eerder dan gedacht begonnen te vestigen in het woestijnachtige binnenland van Australië.

Zwartgeblakerd plafond

Al 9 jaar lang doen archeoloog Giles Hamm en zijn team opgravingen in samenwerking met het Adnyamathanha volk. Een lid van dit volk moest zijn behoefte doen toen hij een grot, gelegen in de Flinders Ranges, ontdekte die ideaal leek als schuilplaats. Het zwartgeblakerde plafond van de grot toonde inderdaad aan dat mensen hier veelvuldig vuur gemaakt hadden.

Bij opgravingen die volgden op de ontdekking werden een aantal belangrijke vondsten gedaan. Zo vonden de archeologen een aantal artefacten van 46.000 tot 49.000 jaar oud. Onder de artefacten bevonden zich eierschellen en gereedschappen gemaakt van steen en bot.

Oudste vondsten

De oudheid van deze artefacten was zeer verassend. Tot nu toe was de oudst bekende locatie in het binnenland van Australië 38.000 jaar oud. De nieuwe vondsten wijzen aan dat Aboriginals, de oudste beschaving op aarde, zich 10.000 jaar eerder dan gedacht in het binnenland van Australië vestigden.

Bronnen

abc.net.au Rock shelter shows early aboriginal settlement

sciencealert.com Scientists found

Afbeelding

wikimedia.org, foto door: Peripitus, Flinders Ranges

Meer lezen

Tijdvakken