Geen foto

Haarspeld van koningin uit 16e eeuw aangetroffen in toilet

Het Kasteel van Fontainebleau. Foto - Christoph Praxmarer Een haarspeld, afkomstig van de Franse koningin Catharina de Medici uit de 16e eeuw, is door archeologen aangetroffen in een residentie van de Koninklijke familie net buiten Parijs. De vindplaats van de speld roept allerlei vragen op bij de conservators, het werd namelijk gevonden in een openbaar toilet.

Het is voor het eerst in de moderne geschiedenis dat een eigendom van een lid van de Koninklijke familie uit de renaissance wordt aangetroffen in het Kasteel van Fontainebleau nabij Parijs. Ondanks dat koningin Catherine de Medici in Europa bekend stond om haar overvloedige juwelen, is het meeste van haar collectie door de jaren heen kwijtgeraakt, verkocht of gestolen.

De zeldzame haarspeld van negen centimeter werd gemakkelijk geïdentificeerd door de twee C’s aan het uiteinde van de pin. Het object werd per ongeluk aangetroffen in het paleis toen archeologen rond het toilet groeven om het voor te breiden voor restauratiewerkzaamheden.

Deze gekke vindplaats is een mysterie voor de archeologen. “Wat deed koningin Catherine op een openbaar toilet? Misschien heeft een hofdame het meegenomen, of maakte zij weldegelijk gebruik van dit toilet en is het gewoon uit haar haar gegleden,” aldus archeoloog Droguet.

Bron: Hurriyet Daily News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen