Recontructie van Mtoto toen hij werd begraven.
Nature.com
Oudste menselijke graf in Afrika gevonden
In Kenia hebben archeologen het graf gevonden van een peuter, die daar tienduizenden jaren geleden ter ruste werd gelegd. Het graf stamt uit de middensteentijd (320.000-30.000 jaar geleden). De botten die erin zijn gevonden kunnen nu worden onderzocht. Ze blijken van een jong kind en zijn zo'n 78.000 jaar oud. Hiermee is dit het oudste door mensen gedolven graf in Afrika.
De botten werden al in 2013 ontdekt in de grot Panga ya saida in Kenia, maar ze waren zo broos dat het jaren duurde voordat ze uitgegraven waren. Uit onderzoek naar de botten bleek dat het hier om het stoffelijk overschot ging van een kind van ongeveer drie jaar. Uit twee gevonden tanden bleek dat hij of zij een Homo sapiens was. De onderzoekers noemen het kind Mtoto, wat in het Swahili 'kind' betekent. Het kind is vlak na zijn of haar dood begraven. Hiervoor is eerst een gat in de grot gegraven en daar is het kind in gelegd. Daarna is de uitgegraven grond eroverheen gelegd, waardoor het al die tijd bewaard is gebleven.
ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!
Netjes begraven
Mtoto is netjes in de foetushouding op de rechterzij neergelegd. De positie van het hoofd en de nekwervels wijst erop dat er een soort ondersteuning onder het hoofd is gelegd tijdens de begrafenis. Archeologen vermoedden dat de ondersteuning in de loop der tijd is vergaan. De onderzoekers vonden daarnaast aanwijzingen dat een deel van het bovenlichaam was gewikkeld in een doek van vergankelijk materiaal, bijvoorbbeeld dierenhuiden of grote bladeren. Ook verschilde de grond in de grafkuil duidelijk van het omliggende sediment. Al deze factoren wijzen erop dat het hier een bewuste begrafenis door mensenhanden betreft. Daarmee is dit het oudste menselijke bgraf dat ooit in Afrika is ontdekt.
Symbloische betekenis
Eerder werd er in een grot in Zuid-Afrika een soortgelijk graf van een kind gevonden. Dit graf was zo'n 74.000 jaar oud. Er was echter een belangrijk verschil, namelijk dat er in dit geval een schelp bij het kind lag. Deze ontdekkingen doen vermoeden dat er in Afrika tijdens de middensteentijd een culturele traditie was van begrafenissen met een symbolische betekenis, in elk geval voor jonge kinderen. Mensen, anders dan bijvoorbeeld apen, ontwikkkelden een geloofsysteem waarin er betekenis wordt gehecht aan de dood van een geliefde. Dat uit zich in hoe de doden worden behandeld. Over de manier waarop de eerste mensen in Afrika hun laatste rustplaats kregen en met wat voor ceremonies dit gepaard ging, is echter nog weinig bekend. Het graf van Mtoto kan mogelijk nieuwe inzichten op dit gebied geven.