Homo Sapiens

De evolutie van Homo Sapiens

Pixabay

Homo sapiens leefde al veel eerder dan gedacht

Uit nieuwe archeologische vondsten in Marokko blijkt dat de eerste homo sapiens al 280.000 tot 350.000 jaar geleden leefden. Eerst werd gedacht dat de eerste homo sapiens 200.000 jaar geleden waren ontstaan in Ethiopië. Vanuit hier zouden ze zich over Afrika hebben verspreid. Deze nieuwe vondst verandert onze kennis over de geschiedenis van de mens, aldus het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig.

Nieuwe resten Marokko

De fossiele botresten werden gevonden in een grot in de buurt van Marrakesh, die Jebel Irhoud wordt genoemd. Het onderzoeksteam vond zestien fossielen; afkomstig van drie volwassenen, een tiener en een kind van acht jaar. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw werden daar ook al mensenbotten gevonden en werktuigen die van Neanderthalers geweest kunnen zijn. Door de recente vondst wordt de theorie verworpen dat de homo sapiens plots zijn ontstaan in Ethiopië. De mens heeft zich waarschijnlijk geleidelijk ontwikkeld en verspreid over heel Afrika.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!Uit de botresten blijkt dat de homo sapiens in Marokko een klein gezicht, dunne wenkbrauwen en een grote kin hadden. Opmerkelijk is de platte lange schedel. Volgens onderzoeker Jean-Jacques Hublin laat dit zien dat de vroegere homo sapiens al een ‘modern’ gezicht hadden maar dat het brein nog moest evolueren.

Homo naledi

In mei 2017 was er ook al groot nieuws over de geschiedenis van de mens. Toen bleek dat de homo naledi tegelijk leefden met de homo sapiens. Eerder werd gedacht dat de homo naledi miljoenen jaren geleden leefden, maar de menssoort bleek jonger te zijn. De homo naledi leefde tussen 335.000 en 236.000 jaar geleden en had een brein zo groot als een sinaasappel. Dat is drie keer zo groot als ons brein tegenwoordig. De homo naledi had verder een vooruitstekende snoet en lange, kromme vingers. In Afrika bleek hij dus samen met de homo sapiens te leven.


Bronnen:

Nos.nl: Homo sapiens
Volkskrant.nl: homo sapiens
Scientias.nl: oudste moderne mens
 

Meer lezen