Onthoofde man pompeii

Kreeg hij de steen op zijn hoofd, of niet?

Onthoofde man gevonden bij Pompeï

De huidige opgravingen bij Pompeï blijven bijzondere vondsten opleveren. Bij nieuw onderzoek in de door de Vesuvius verwoeste stad, vonden archeologen het lichaam van een man van wie het hoofd en bovenlichaam waren verpletterd door een groot stuk puin.

Pechvogel

De man had volgens archeologen bijzonder veel pech op de beruchte dag dat Pompeï in 79 werd getroffen door een uitbarsting van de Vesuvius. Naar aanleiding van eerste onderzoek, concluderen de archeologen dat de man de eerste fase van de uitbarsting had overleefd. Toen hij later op zoek was naar een veiligere plek om de ramp af te wachten, sloeg zijn noodlot echter toe. Terwijl hij over de inmiddels dikke aslaag heen klauterde, werd hij frontaal geraakt door een pyroclastische wolk, waardoor hij achterover viel. Daarna of tegelijk werd hij geraakt door enorm stuk steen dat hem vol op het bovenlichaam en in het gezicht trof.

Onderzoek naar het lichaam

Volgens het eerste onderzoek naar het lichaam gaat het om een man van ongeveer halverwege de dertig. De man had een zware blessure aan zijn been, die hem belette snel weg te komen voor het geweld van de uitbarsting. Zijn lichaam lag ongeveer ter hoogte van de eerste verdieping van een nabijgelegen gebouw, waar de archeologen uit opmaken dat hij nog geleefd moet hebben ten tijde van de eerste uitbarsting.

Nieuwe opgravingen in Pompeï

De vondst werd gedaan in Pompeï op het kruispunt van de Vicolo delle Nozze d'Argento en de onlangs opgegraven Vicolo dei Balconi. Die liggen in het gebied Regio V in de verwoeste stad. Daar vinden in het kader van het Great Pompeii Project nieuwe opgravingen plaats. Die richten zich vooral op het gebied tussen het Huis van de Zilveren Bruiloft en het Huis van Marcus Lucretius Fronto.

Vergelijkend onderzoek

De vondst is vergelijkbaar met een eerdere vondst, waarbij ook een slachtoffer met verwondingen aan de benen werd gevonden. Naast het feit dat deze vondsten erg bijzonder zijn, zijn ze ook ontzettend waardevol. Dankzij deze vondst zijn archeologen in staat de twee vondsten beter met elkaar te vergelijken met betere onderzoekstechnieken.

Het voorjaar van 2018 heeft in Pompeï veel nieuwe bijzondere ontdekkingen opgeleverd. Eerder werden al een paardenskelet en het skelet van een kind gevonden. 

Bron en afbeelding:

Parco archeologico di Pompeii.

Meer lezen