kinderskelet opgegraven in Pompeii

Voor het eerst in twintig jaar vonden archeologen een menselijk skelet in Pompeï

Parco di archeologico Pompeï

Kinderskelet opgegraven in Pompeï

Voor het eerst in twintig jaar hebben archeologen in Pompeï een skelet gevonden. Volgens archeologen gaat het om het skelet van een kind dat probeerde te schuilen tijdens de uitbarsting die de stad in 79 verwoestte.

Skelet in badhuis Pompeï

Het skelet werd gevonden in de ruïnes van een badhuis. Het kind, dat naar schatting zo'n zeven of acht jaar oud was, probeerde daar tevergeefs te schuilen. Volgens de archeologen kwam het kind om toen het stikte door de giftige gaswolken en hete aswolken die door de Vesuvius werden uitgespuwd de stad troffen. Deze pyroklastische wolken stroomden door de deuren en ramen naar binnen en verstikte al het leven, voordat de gebouwen instortten.

Onverwachte vondst

De vondst is vrij onverwacht. Het skelet werd gevonden in het centrale badhuiscomplex, waarvan werd gedacht dat het in de 19e eeuw al volledig doorzocht was. Met moderne scanners ontdekten archeologen echter dat er zich vlak onder het oppervlak nog iets bevond.
Of het kind een jongen of een meisje was, en hoe oud hij of zij precies was, moet duidelijk worden uit vervolgonderzoek.

Verwoesting van Pompeï

Pompeï en Herculaneum werden in 79 verwoest door een uitbarsting van de Vesuvius. In de zestiende eeuw werden de resten van Pompeï weer ontdekt. Sindsdien is er steeds meer onderzoek gedaan naar de steden. Pompeï is inmiddels een van de bekendste toeristische trekpleisters van Italië.

Bronnen:

Meer lezen