De Belgische antropologe staat in de top tien archeologische ontwikkelingen.

Onderzoek Belgische paleontologe in top tien archeologische ontdekkingen

Het Amerikaanse archeologische tijdschrift Archaeology Magazine heeft de Belgische paleontologe Mietje Germonpré een plek in de top tien van belangrijkste archeologische ontdekking van 2011 gegeven. Zij ontvangt deze eer voor haar onderzoek naar hondendomesticatie in de oude steentijd.

Germonpré onderzocht hondenschedels afkomstig uit het Tsjechische Predmosti. Zij concludeerde dat honden al meer dan dertigduizend jaar geleden gedomesticeerd werden. Tot voor kort dachten wetenschappers dat die domesticatie pas ca. veertienduizend jaar geleden begon. Archeologie Online berichtte in oktober over dit onderzoek.

Tezamen met een 36.000 jaar oude hondenschedel uit het Belgische Goyet (ook bestudeerd door Germonpré) en een in Siberië gevonden hondenschedel van 33.000 jaar oud vormden de drie ontdekkingen voldoende bewijsmateriaal om tot de conclusie van domesticatie in de prehistorie te komen. Het onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in The Journal of Archaeological Science.

De gehele lijst van de belangrijkste archeologische ontdekkingen is te zien op de website van Archaeology Magazine. In de top tien bevinden zich ook de vondsten van het intacte Vikinggraf in Schotland, het skelet van de Maya-koningin in Guatemala en de gladiatorenschool in Wenen.

Bron: Archaeology Magazine

Meer lezen