Geen foto

Intact Vikinggraf in boot opgegraven in Schotland

In de boot lag het lijk van een Viking met zijn wereldlijke bezit.

Op de archeologische site Ardnamurchan in Schotland is het eerste volledig intacte Vikinggraf opgegraven. Het lijk lag in de traditionele manier Vikingmanier in een boot begraven. Het wordt gedacht dat het graf meer dan 1.000 jaar oud is.

Naar aanleiding van verschillende voorwerpen die in de Vikingboot zijn gevonden, waaronder een zwaard, bijl en speer, wordt ook gedacht dat het om een vooraanstaande Viking gaat. “De voorwerpen en het behoud ervan maakt dit één van de belangrijkste Noorse graven ooit opgegraven in Engeland,” aldus archeoloog Hannah Cobb.

Het begraven in een boot was een traditie bij de Vikingen.De boot waar de Viking in lag werd bijeengehouden door 200 metalen klinknagels. Het schip was ongeveer vijf meter lang. Ook vonden de archeologen nog een schild, een mes, een slijpsteen uit Noorwegen en een bronzen ring.

De opgravingen werden gedaan in het kader van de Ardnamurchan Transition Project, waarin de sociale veranderingen van de eerste boeren in het gebied (ca. 6.000 jaar geleden) worden vergeleken met die van de 18e en 19e eeuw. 

Bron: BBC News
Meer lezen

Tijdvakken

Thema's