Geen foto

Restanten van mammoetetende honden gevonden

Volgens onderzoekers is het mammoetbot in de bek gestopt na overlijden.Volgens onderzoekers zijn er drie skeletten van honden uit de oude steentijd in Tsjechië gevonden. Eén ervan had een bot van een mammoet in zijn bek. Hoewel er wordt gedacht dat het bot er geplaatst is, geloven ze ook dat deze honden regelmatig mammoetvlees gevoerd kregen.

De vondst werd gedaan bij Predmosti, een stad in Tsjechië. De overblijfselen wijzen aan hoe het leven voor honden indertijd was en hoe mensen met de dieren omgingen. Volgens Mietje Germonpre, paleontoloog bij de Royal Belgian Institute of Natural Sciences, is het erg waarschijnlijk dat het grote bot in de bek van de hond afkomstig is van een mammoet, gezien het feit dat er talloze mammoetopgravingen zijn geweest in het gebied.

Tijdens het onderzoek was er enige onenigheid over de schedels. Was het een hond, wolf of misschien zelfs iets anders? “De schedels tonen duidelijke tekens van domesticatie,” aldus Germonpre. Ze zijn namelijk korter dan die van wolven, hebben een kortere snuit en een bredere hersenkamer dan wolven.

Archeologisch onderzoek
Een verdere beschrijving toont aan dat de honden ca. 35 kilo waren en 61 centimeter hoog. “De vorm van de schedel valt te vergelijken met die van een Siberische husky, hoewel ze groter en zwaarder zijn dan de moderne husky’s,” aldus Germonpre. Volgens de onderzoekers overleden de honden op vier- tot achtjarige leeftijd.

De honden werden waarschijnlijk gebruikt om spullen te vervoeren, zoals vlees, hout of gereedschap. Omdat het ook waarschijnlijk is dat er veel van mammoeten werd geleefd, zou enig overschot aan mammoetvlees “beschikbaar zijn om de honden mee te voeden”.

Hondendomesticatie
Ook merkten de onderzoekers dat de schedels van de honden waren geperforeerd, mogelijk om de hersenen te verwijderen. “Onder veel noordelijke inheemse volkeren werd er geloofd dat de geest of ziel in het hoofd zat,” legt Germonpre uit. “Sommige mensen maakten een gat in de schedel van het dode dier zodat de ziel los kon komen.” Het bot zou dan aangeven dat de hond gevoed naar het dodenrijk ging.


Volgens professor Rob Losey bij de universiteit van Alberta is het onderzoek “erg overtuigend” en toont het “duidelijk aan dat hondendomesticatie al duizenden jaren eerder in gang werd gebracht dan tot nu toe gedacht werd”.

Bron: Discovery News

Meer lezen

Landen