Geen foto

Meer details gladiatorenschool in Wenen bekend

Te zien is het grote oefenterrein met een arena in het midden van de school.Er is meer informatie vrijgekomen over de gladiatorenschool die onlangs door middel van radarmetingen is ontdekt in Wenen. Zo leefden de gladiatoren in cellen nauwelijks groot genoeg om in te liggen, maar werden ze na hun showgevechten wel goed verzorgd.

Het amfitheater was volgens de archeologen een ‘sensationele ontdekking’, voornamelijk omdat het complex waarschijnlijk groter is dan de Ludus Magnus, de grootste gladiatorenarena in Rome. De vondst werd gedaan in het archeologische park Carnuntum, ten oosten van Wenen. Carnuntum was 1.700 jaar geleden een belangrijke en welvarende militaire nederzetting die de landen van Azië verbond met de noordelijke Europese landen van het Romeinse Rijk.

De ruïnes van de school zouden meer gedetailleerd zijn dan welke gladiatorenschool ooit ontdekt. Zo werd er een groot oefenterrein ontdekt, een klein stadium met houten stoelen voor toeschouwers, een badhuis voor de gladiatoren, een trainingshal met verwarmde vloeren en een woonruimte met ruim veertig cellen. Een andere opmerkelijke vondst was een nog intacte houten paal, die blijkbaar door gladiatoren werd gebruikt om op in te hakken.

Het complex is onderdeel van een site van pakweg tien vierkante kilometer. Er zullen opgravingen plaatsvinden bij de school, maar experts zeggen eerst een uitgebreid plan nodig te hebben om zoveel mogelijk in zijn originele staat te behouden. “Als iemand een grote wond heeft doe je ook eerst een reeks CT-scans voordat je een chirurg zijn werk laat doen,” legt Wolfgang Neubauer uit, directeur van de Ludwig Bolzman Institute for Archaeological Prospecting and Virtual Archaeology.

Na de 3D-scans van de school werd er een virtuele videopresentatie gemaakt van hoe de school er in de derde eeuw na Christus uitzag. Zo werd duidelijk dat gladiatoren na een gevecht zichzelf konden wassen in hete, koude of lauwe baden en dat er veel vlees en graan werd uitgedeeld om de vechters weer op kracht te laten komen. Ook hebben de archeologen een begraafplaats voor dode gladiatoren gevonden direct naast de school.

Opgravingen in het archeologische park begonnen al in 1870. Een luchtfoto leidde tot de ontdekking van de school, nadat experts het gebied met radarmetingen in kaart hadden gebracht. Dezelfde soort machines werden gebruikt bij archeologische locaties als Stonehenge.

Bron: The Associated Press

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's