Geen foto

Skelet vrouwelijke Maya-heerser opgegraven

Het hoofd van het skelet is om onbekende reden tussen twee schalen geplaatst.Het 2.000 jaar oude skelet van een vrouwelijke Maya-koningin is onlangs opgegraven in Guatemala. Haar hoofd was, om onbekende reden, tussen twee schalen gelegd. Het graf werd gevonden onder een 1.300 jaar oude tombe, waar eveneens een lijk van een Maya-heerser in lag.

De opgravingen werden uitgevoerd in de ruïnes van Nakum, die overgroeid zijn door de jungle. Volgens de archeologen, werkzaam bij de Jagiellonian Universiteit in Polen, is dit de eerste vondst van zijn soort op deze locatie sinds tientallen jaren.

Hoewel het lichaam erg beschadigd is door ongedierte, denken de archeologen dat het een vrouw is. Ook hebben ze een ring van klein formaat gevonden die deze theorie ondersteunt. In de tombe werden ook kralen, ceremoniële messen en een sierkraag gevonden.

Deze vondst is zeer bijzonder omdat vrouwelijke heersers zeldzaam zijn in de Maya-cultuur, waarin het koningschap doorgaans geërfd werd door zoons. Onderzoekers geloven dat vrouwelijke heersers toch voorkwamen als er in het gezin geen mannen meer in aanmerking kwamen voor de troon.

Bron: Mail Online

Meer lezen
Tijdvakken
Landen