vikingdorp

Is het legendarische Vikingdorp Sliasthorp gevonden?

Afbeelding Pixabay

Mogelijk legendarisch Vikingdorp ontdekt aan Deense grens

Deense archeologen vermoeden dat zij de resten van het legendarische Vikingdorp Sliasthorp hebben gevonden bij de Schlei bay in Noord-Duitsland, vlakbij de Deense grens. Volgens geschriften uit de 8e eeuw was het dorp het militaire centrum van de eerste Scandinavische koningen. Historici twijfelen echter of de plaats werkelijk heeft bestaan.

Deze twijfel kan mogelijk weggenomen worden nu archeologen van de Universiteit van Aarhus de ene na de andere spectaculaire vondst doen in de Duitse grond. “Dit is groots. Waar we ook graven, vinden we huizen. We schatten dat het er in totaal 200 zijn,” aldus Andres Dobat, hoogleraar in prehistorische archeologie aan de Universiteit van Aarhus. “En de huizen die we hebben opgegraven zitten vol met vondsten: kralen, juwelen, glas, bijlen, sleutels en speerpunten.”

Militair centrum

De vondsten ondersteunen de interpretatie van de archeologen dat het dorp toebehoorde aan de elite van de Vikingen en functioneerde als strategisch militair centrum. “Zowel Dannevirke als Hedeby, twee van de grootste Vikingsteden ter wereld, kunnen bestuurd zijn vanuit dit dorp,” aldus Dobat. “We zijn er nog niet helemaal achter hoe belangrijk deze site precies was. Maar onze opgraving heeft ons nu al een nieuwe kijk gegeven op verschillende aspecten, zoals de militaire organisatie in de tijd van de Vikingen en de aard van de eerste dorpen in Scandinavië.”

Strategische plaats

In één van de eerste Deense geschriften, de Koninklijke Frankische Kronieken uit 804, staat geschreven dat Sliasthorp een belangrijke rol speelde in de tijd van de Vikingen. Zo vermeldt het document dat de agressieve Vikingkoning Godfred bepaalde dat het dorp in een militaire basis veranderd moest worden. In het begin van de 9e eeuw arriveerde hij met zijn leger in het toen nog kleine dorp aan de rand van het vroege Deense koninkrijk en vormde het om tot een belangrijke strategisch gelegen legerbasis.

Sliasthorp aangevallen 

Het lijkt een wijze beslissing te zijn geweest. Volgens geschreven en ongeschreven bronnen werd het dorp namelijk later aangevallen. “We hebben de resten gevonden van een groot woonhuis dat is platgebrand in de 10e eeuw,” aldus Dobat. “Het huis was meer dan dertig meter lang en negen meter breed. In de resten van de muren vonden we pijlpunten en voetangels. Dit suggereert dat het dorp is aangevallen tijdens een militair conflict en daardoor gedeeltelijk is afgebrand.”

Bron: Science Nordic

Meer lezen