Metaaldetector-vondsten uit Wales tot schatten verklaard

De ring met een schedel.

Amgueddfa Cymru — National Museum Wales

Metaaldetector-vondsten uit Wales tot schatten verklaard

In Wales zijn er 9 vondsten uit de 9e tot 17e eeuw officieel als schat verklaard. Onder de vondsten waren een aantal gouden en zilveren munten, een Memento Mori-ring en een unieke Anglo-Saksische gesp. Alle schatten zijn gevonden door metaaldetectoramateurs, voornamelijk in de Welshe regio Powys.

Memento Mori

Een van de bijzonderste voorwerpen onder de vondsten is de Memento Mori-ring. Deze gouden ring werd gevonden in Carreghofa in Powys. De ring komt uit de tijd van het Britse koningshuis van de Tudors (1485-1603) of de Stuarts (1603-1714). Op de ring staat een schedel uit wit glazuur en de schuingedrukte woorden Memento Mori. In het Latijns betekent dat ‘gedenk te sterven’. Dit zegt iets over de opvattingen tegenover de dood, in een tijd waarin het sterftecijfer erg hoog lag. Deskundigen gaan ervan uit dat ring afkomstig is uit de periode 1550-1650. Dat is de te zien aan de stijl van de inscripties, de vorm van de ring en de nette schuingedrukte letters.

Anglo-Saksische gesp

Ook zijn metaaldetectoramateurs op een zilveren gesp met twee haken uit de 9e eeuw gestuit in Churchstoke, dat ook in Powys ligt. De gesp is gedecoreerd met symbolen van dieren. De gesp diende waarschijnlijk om aan bovenkleding te bevestigen. Zo had het naast een decoratieve ook een praktische rol. Het bijzondere aan deze gesp is dat het de eerste Angelsaksische gesp in Wales is gevonden. Hiermee levert deze vondst nieuw bewijs dat de vroege Welshe koninkrijken al blootstonden aan invloeden van buitenaf.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Gouden munten

Verder zijn er drie gouden munten gevonden in Llanwrtyd, eveneens in Powys. De munten stammen uit de regeringstijd van de Engelse koningen Edward III of Richard II (tussen 1327 en 1399). In totaal hadden de munten een waarde van 20 shilling. Dat stond in de veertiende eeuw gelijk aan ongeveer 50 daglonen van de gemiddelde werkman. Mogelijk zijn ze begraven om ze te verbergen, maar ze zijn nooit opgegraven door de eigenaar.

Zilveren munten

Vijf zilveren munten werden gevonden in Churchstoke in Powys. De zilveren munten werden in de 16e eeuw begraven. Ze stammen waarschijnlijk uit de regeringstijd van Hendrik VIII (1509-1547), zijn portret staan namelijk op drie van de munten.

Portable Antiquities Scheme

In Wales moeten vondsten gemeld worden bij de Portable Antiquities Scheme. Zij analyseren en publiceren de vondsten die gedaan worden door Welsche burgers. Ieder jaar worden er zo’n 20 tot 45 vondsten gemeld en tot nu toe zijn er zo’n 550 als schat verklaard. De vondsten bieden nieuwe inzichten over de geschiedenis van Wales.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen