Bizar: archeologische schat uit de 11e eeuw te koop op social media

Andalusië in Spanje.

Afbeelding van Frank Nürnberger via Pixabay

Bizar: archeologische schat uit de 11e eeuw te koop op social media

Nadat een Spaanse archeoloog zag dat middeleeuwse sieraden op social media te koop werden aangeboden, startte de Spaanse politie een onderzoek. Uiteindelijk herleidden ze de sieraden naar Baena, in de buurt van Córdoba. Nadat de erfgoeddief was opgepakt, bleek de schat nog veel indrukwekkender dan gedacht. In totaal ging het om 628 sierraden uit de 11e eeuw. Archeologen spreken dan ook van een spectaculaire vondst.

Afgelopen jaar zag een lokale archeoloog toevallig een aantal sieraden met mogelijk archeologische waarde op social media te koop staan. Daarop lichtte hij de Spaanse politie in. De politie zocht naar de sieraden om illegale handel te voorkomen. Uiteindelijk slaagden ze erin de erfgoedhandelaar op te sporen. In totaal vonden ze 628 sieraden, waarvan er 98 van goud, zilver en verguld zilver zijn. Naast verschillende kristalen en parels, bevatte de schat ook arm- en enkelbandjes met een sluiting in de vorm van een vogelkop.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Davidster

Vooral de gouden ring met de Davidster sprong ertussenuit. Een dergelijk juweel is nog niet eerder gevonden. Bovendien doet de Davidster vermoeden dat de schat een Joodse eigenaar had. Het is mogelijk dat het een bruidsschat was, aangezien alle sieraden aan tunieken bevestigd kunnen worden.

Burgeroorlog

Archeologen dateren de sieraden tot het begin van de 11e eeuw. Het feit dat de schat begraven was had mogelijk te maken met een burgeroorlog (1009-1031) om de macht in het gebied. Er heerste interne ontevredenheid tegenover de leiders van het kalifaat, de Oemajjaden van Andalusië, met veel chaos en verwoesting tot gevolg. Wellicht begroef de eigenaar zijn bezit uit bescherming tegen plunderaars.

Vermiste munten

Reeds bekende vondsten uit het kalifaat van de Oemajjaden bevatten altijd munten, maar die missen in deze schat. Mogelijk zijn de munten na de vondst verkocht. Die zijn namelijk makkelijk te verkopen aan antiekhandelaren, in tegenstelling tot de sieraden. Zonder de munten is het lastig te achterhalen wanneer de schat precies begraven is.

De erfgoeddief die de schat te koop had aangeboden, beweerde dat hij de sieraden had gevonden op een landgoed in Baena. Archeologen trekken deze bewering echter in twijfel, waardoor er op die locatie (nog) geen opgravingen zijn gedaan. De sieraden zijn overgedragen aan het Spaanse Museo Arqueológico de Córdoba, waar ze na restoratie zijn tentoongesteld.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen