Metaaldetector amateur vindt 1.000 jaar oude Vikingschat

De gouden armband, een van de gevonden sieraden.

Manx National Heritage

Metaaldetector amateur vindt 1.000 jaar oude Vikingschat

Op het Britse eiland Man (Isle of Man) is een Vikingschat uit de 10e eeuw gevonden door een metaaldetector amateur. De sieraden met onder meer een gouden armband behoorden waarschijnlijk toe aan een Viking van hoge status, wat het een ongewone vondst maakt. Dat de sieraden bij elkaar werden gevonden, wijst erop dat de sierraden in grote haast zijn achtergelaten. Deze vondst bevestigt de theorie dat de Vikingen op het eiland Man erg welvarend waren.

De schat werd in het noorden van het eiland gevonden en bevat onder meer een gouden armband, een zilveren armband en een zilveren broche. Deze sieraden dateren uit ongeveer 950 n.Chr. en waren in die tijd uitzonderlijk kostbaar. Nu schatten experts de waarde op enkele duizenden Britse ponden.

Officiële schat

Voormalig politieagente Kath Giles stuitte op de sierraden toen ze met haar metaaldetector een akker afspeurde. Ze deed de vondst al in december 2020, maar moest het volgens de Britse wet eerst melden bij het Manx National Heritage. De reden hiervoor is dat het eiland Man officieel een Brits Kroonbezit is. Wanneer een archeologische vondst hier als schat wordt geclassificeerd, komt de vondst toe aan de Britse Kroon. Hierbij krijgt de vinder echter wel een beloning. De gevonden sieraden zijn op 18 februari 2021 officieel als schat erkend en zullen tentoongesteld worden in het Manx Museum op het eiland Man.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Zeldzame vondst

Met name de gouden armband is zeldzaam. In de tijd van de Vikingen werd er namelijk vaker met zilver betaald. Goud was naar schatting tien keer duurder. Volgens archeologen zou de armband in de tiende eeuw evenveel waard zijn geweest als 900 zilveren munten. De eigenaar van deze waardevolle sieraden moet daarom erg rijk zijn geweest, wat doet vermoeden dat hij ook een hoge status had. Dat de sieraden bij elkaar werden gevonden, lijkt erop dat ze vluchtig zijn begraven. Mogelijk voelde de eigenaar zich op de een of andere manier onveilig en verstopte de sieraden in de grond om ze later weer op te halen.

Eiland Man

Oorspronkelijk werd het eiland Man bevolkt door de Kelten. Rond 800 n.Chr. werd het eiland echter veroverd door Vikingen uit Noorwegen. Het was een strategische plek op hun handelsroute tussen de Britse eilanden. In 1266 verloor de koning van Noorwegen het eiland aan Schotland. Daarna was het betrokken bij de oorlogen tussen Schotland en Engeland. Uiteindelijk ging Man in 1346 over naar Engeland. Tegenwoordig is het een Brits Kroonbezit, maar de sporen van de Noormannen zijn nog steeds duidelijk zichtbaar. Zo zijn er op het eiland niet alleen inscripties van Vikingrunen op Keltische kruizen gevonden, maar ook kastelen en begraafplaatsen.

Bronnen: Manx National Heritage, BBC


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen