Bodø

Bodø

Vojife via Wikimedia Commons.

Grondradar toont 15 grafheuvels uit de Vikingtijd

In de gemeente Bodø in het noorden van Noorwegen zijn een vijftiental grafheuvels, waaronder een scheepsgraf, ontdekt met behulp van een grondradar. De heuvels stammen uit de periode 650 – 950 n.Chr. Verder zijn er nog 32 mysterieuze ovale greppels waargenomen. Archeologen zijn er nog niet over uit wat deze greppels zijn. 

In november 2019 ontdekte archeoloog Arne Anderson Stamnes dat er onder de grond in Bodø zich een rijkdom aan archeologische schatten uit de Vikingtijd bevindt. In een klein autootje met daarachter gekoppeld de grondradar, reed Stamnes vele ritjes heen en weer en bracht zo langzaam in kaart wat zich er allemaal onder de grond begaf. De Noorse archeoloog Martinus Hauglid noemde de vondsten “verbazingwekkend goed.”

32-meter hoge grafheuvel

“Veel van de grafheuvels zijn groot. De grootste heeft een innerlijke diameter van 32 meter. Dat heeft vroeger boven het landschap uit moeten torenen.” aldus Stamnes. Daarmee is die grafheuvel een van de grootste grafheuvels in regio Noord-Noorwegen. Maar de 32-meter-hoge heuvel en het scheepsgraf zijn niet de vondsten waar de archeologen het meest enthousiast van worden – de ovalen greppels zijn het interessanter.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Dat klinkt in eerste instantie misschien vreemd. Wie wordt er nou enthousiast van een ovalen greppel? Het antwoord: archeologen. Stamnes: “Ik heb het al een aantal collega’s gevraagd, maar geen van hen heeft ooit iets vergelijkbaars gevonden. Het is dus moeilijk om te bepalen wat het precies zijn.”

Wat zouden de greppels geweest kunnen zijn?

Aan de vorm van de greppels is te zien dat die op een bepaalde manier georiënteerd zijn, met de korte kant van de ovaal gericht op de zee. Waarschijnlijk was dit ook de voornaamste windrichting. Het is daarom aannemelijk dat het funderingen zijn van waar ooit huizen hebben gestaan. Aangezien er verder geen resten te vinden zijn van eventuele brandhaarden, zou het dan wel om een tijdelijke vorm van huisvesting gaan. “Misschien waren het een soort marktkramen. Het zouden ook semipermanente woonhuizen geweest kunnen zijn, genaamd búðir, zoals we die kennen uit opgravingen in IJsland.” Aldus Stamnes.

Voor nu is er dus in ieder geval nog te weinig informatie beschikbaar om met zekerheid vast te stellen wat deze ovalen greppels nu geweest moeten zijn. Verder onderzoek zal hier uitsluitsel over moeten geven.

Bron: Psych.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen