1.000 jaar oude vikingschat

Zweedse archeologen graven de zilverschat op.

Arkeologerna

Unieke vondst: 1.000 jaar oude Vikingschat gevonden

In Zweden hebben archeologen een 1.000 jaar oude zilverschat van de Vikingen opgegraven. Het gaat hier om diverse zilveren kettingen, munten en armbanden, die in uitzonderlijk goede staat verkeerden. De archeologen spreken dan ook van een ‘once in a lifetime’-ontdekking.

Archeologen van het Zweedse onderzoeksbureau Arkeologerna ontdekten deze munten tijdens opgravingen in Täby, even ten noorden van Stockholm. Hier waren in 2019 al sporen van een nederzetting gevonden. Afgelopen zomer en herfst verrichten archeologen hier daarom grootschalige opgravingen, waarbij ze de restanten van twintig gebouwen uit de vroege middeleeuwen blootlegden. Het oudste gebouw dateerde uit de vijfde eeuw, maar er zaten ook woningen tussen uit het zogenaamde ‘Viking-tijdperk’ (800-1050). 


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Zilverschat verstopt onder vloer

In een van deze gebouwen stuitten de archeologen in november op een unieke vondst. Onder wat eens een houten vloer is geweest, troffen ze namelijk een grote hoeveelheid zilveren voorwerpen aan. Het ging hier onder meer om acht torque-achtige halssieraden, twee armbanden en twaalf munten. Sporen van vlas wijzen erop dat de munten in een linnen zakje hebben gezeten, dat samen met de sieraden in een aardewerken pot is gestopt.

Uitzonderlijk goed bewaard

Wat deze vondst extra uniek maakt, is de uitzonderlijk goede staat van de voorwerpen. Met name de halssieraden zien er volgens archeoloog Maria Lingström nog bijna als nieuw uit, ondanks het feit dat ze minstens duizend jaar geleden zijn gemaakt en begraven. Waarom deze zilveren voorwerpen precies onder vloer zijn verstopt is niet helemaal duidelijk. De meest waarschijnlijke theorie is echter dat de bewoners van de nederzetting hun waardevolste voorwerpen hebben verzameld en verstopt tijdens moeilijke tijden, bijvoorbeeld een vijandelijke invasie. Mogelijk kan verder onderzoek helpen om dit raadsel op te lossen.

Munten uit heel Europa

De munten in de zilverschat wijzen erop dat deze nederzetting uitgebreid contact met de buitenwereld onderhield. Een deel van deze munten is namelijk afkomstig uit verafgelegen gebieden, voornamelijk in Europa. Zo troffen de archeologen onder meer munten aan uit Engeland, Beieren (Duitsland) en Bohemen (Tsjechië). Daarbovenop bevatte de schat ook vijf Arabische munten, de zogenaamde dirhams. Dit alles suggereert dat ook deze plaats participeerde in het uitgebreide handelsnetwerk van de Vikingen, dat zich in de tiende eeuw over heel Europa uitstrekte en zelfs tot aan de Arabische wereld reikte.

Unieke munt

De meest opmerkelijke vondst was echter een tiende-eeuwse munt die geslagen was in de Normandische hoofdstad Rouen (Frankrijk). Volgens experts is dit type munt uitzonderlijk zeldzaam, er zouden tot nu toe namelijk alleen maar illustraties van zijn overgeleverd.

Bronnen: Arkeologerna, Archeology News Network


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen
Landen
Thema's