Geen foto

Vijf scheepswrakken gevonden in centrum Stockholm

In het centrum van Stockholm zijn vijf schepen uit de middeleeuwen gevonden.Tijdens renovatiewerkzaamheden aan een kade in het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn vijf scheepswrakken gevonden die dateren uit de vijftiende tot zeventiende eeuw. Dat laat het Swedish Maritime Museum weten.

“Ik heb nog nooit zulke goedbewaarde voorwerpen gezien,” aldus Jim Hansson, projectleider van de opgravingen. Hij verwijst naar het touwwerk, gereedschap, handgeblazen glas en munten die in de wrakken op de archeologische site zijn gevonden. De schepen zelf, waarvan sommige wel twintig meter lang zijn, verkeren ook in uitstekende conditie.

“De ontdekkingen werpen nieuw licht op de scheepswerf, waar onder andere het keizerlijke oorlogsschip Vasa is gebouwd, en op verschillende periodes uit de historie van de stad,” aldus een vertegenwoordiger van het Zweedse museum. De het oorlogsschip Vasa werd gebouwd van 1626 tot 1628, maar het schip zonk al nadat het nog niet eens twee kilometer had gevaren. Het wrak werd in 1950 weer gevonden, waarna het een prominente plek kreeg in het Vasa museum in Stockholm. Sindsdien is het één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Zweden.

Het is echter nog onbekend hoe de schepen indertijd zijn gezonken. Andreas Olsson, hoofd van de archeologische afdeling van het museum, vermoedt dat de schepen deel uitmaakte van de zeemacht van Zweden. De schepen moeten namelijk dichtbij de haven zijn gezonken.

Vorig jaar werden op dezelfde locatie de overblijfselen van een scheepswrak uit de zestiende eeuw opgegraven. Het was een opmerkelijke vondst, omdat de planken van het schip aan elkaar waren geweven met touwen, in plaats van aan elkaar vastgespijkerd.

Bron: Thelocal.se
Meer lezen
Tijdvakken
Landen