Iraanse wetenschapper ontdekken sprinkhaan-man op rotstekening

De rotstekening van de Sprinkhaan-man was zo'n 14 centimeter groot. Wetenschappers geloven dat er een mystieke geschiedenis achter de tekening zit.

Mohammed Naserifard

Iraanse wetenschappers zien sprinkhaan-man in eeuwenoude rotstekening

In Centraal-Iran heeft een groep wetenschappers de betekenis van een mysterieuze rotstekening achterhaald. In de tekening, die minimaal 4.000 jaar oud is, herkennen ze een ‘sprinkhaan-man’. Wetenschappers vermoeden dat de tekening gemaakt is omdat mensen in de prehistorie sprinkhanen associeerden met mystieke krachten. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Orthoptera Research.

Teymareh rots

De tekening werd in 2017 voor het eerst ontdekt, nabij de Teymareh rots in Centraal-Iran. In totaal was de tekening zo’n 14 centimeter groot. De tekening is minimaal 4.000 jaar oud maar de exacte leeftijd is moeilijk vast te stellen. Door de sancties tegen Iran is het niet mogelijk om door middel van radioactieve materialen de echte leeftijd te achterhalen. Een eerste schatting geeft aan dat de tekening waarschijnlijk tussen de 4.000 en 40.000 jaar oud moet zijn.

Onduidelijkheid

Wetenschappers konden nog niet direct vaststellen wat er op de tekening te zien was. Dit had alles te maken met de ongewone vorm van het wezen dat op de tekening te zien was. De kop en de ogen deden al snel vermoeden dat het om een sprinkhaan ging. Door de uitstekende spriet op de kop van het wezen kon men ook vaststellen dat het waarschijnlijk om de Empusa-sprinkhaan gaat.

De lichaamsdelen, die uitmonden in cirkels, riepen echter grote vraagtekens op bij de onderzoekers.

De sprinkhaan-man

Een groep van entomologen en archeologen heeft nu vastgesteld dat het vermoedelijk om een sprinkhaan-man gaat. De wetenschappers baseerden deze conclusie op de gelijkenis tussen de tekening in Iran en tekeningen van de zogeheten ‘Squatter Man’. Op deze tekeningen is een mensachtig figuur te zien die ook omgeven wordt door mysterieuze cirkels.

Over de gehele wereld zijn tekeningen van deze Squatter Man gevonden. Sommige wetenschappers geloven dat de cirkels op deze tekeningen een mystiek aura vertegenwoordigen, voortgestuwd door plasma uit de atmosfeer.

Sprinkhaan als mystiek symbool?

De laatste bewering zou inderdaad kunnen betekenen dat de tekening van de sprinkhaan-man ook een mystieke bedoeling heeft. De betrokken wetenschappers geloven dat de sprinkhanen inderdaad geassocieerd werden met mystieke krachten en daarom in rotstekeningen vereeuwigd werden.

Ondanks deze vermoedens is het niet met zekerheid vast te stellen of de tekening inderdaad een mystieke bedoeling heeft gehad. Rotstekeningen als deze zullen archeologen daarom blijven verbazen en fascineren.

Meer lezen