Geen foto

Oudste rotstekening van Amerika stelt ‘geil mannetje’ voor

De vroege bewoners van Zuid-Amerika. Wetenschappers hebben in Brazilië de oudste rotstekening van de Nieuwe Wereld gevonden. De afbeelding is tussen de 9.000 en 12.000 jaar oud, en geeft een mensfiguur met een grote fallus weer. De gebruikte symboliek versterkt het vermoeden dat Amerika eerder bevolkt werd dan momenteel wordt aangenomen.

De tekening werd ontdekt in een grot in het centrale oosten van Brazilië, een regio genaamd Lagoa Santa. Archeologisch onderzoek in de kalkstenen schuilplaats leverde behalve de rotstekening ook menselijke botten, gereedschappen van bot en steen en diverse voedselresten op. Eerder werden in deze streek de oudste menselijke skeletten van Zuid-Amerika gevonden (ca. 11.500 jaar oud).

De bijzondere afbeelding, die gekerfd is in de rotswand, is een elementaire mensfiguur van dertig centimeter groot, met simpele lijnen als armen en benen en een drietal vingers. Bovendien is een grote fallus zichtbaar. De ontdekkers hebben de figuur daarom ‘het geile mannetje’ genoemd.

Men denkt dat de figuur iets te maken heeft met een vruchtbaarheidsritueel. In dezelfde regio werden al eerder afbeeldingen van grote fallussen gevonden, evenals van zwangere vrouwen en een barende vrouw. Vergeleken met rotstekeningen uit dezelfde periode in andere delen van Zuid-Amerika zijn er echter flinke verschillen. In Argentinië zijn bijvoorbeeld afdrukken van handen en geometrische motieven de dominante vormen.

De wetenschappers stellen daarom vast dat er grote variatie was in de symboliek van de vroege bewoners van Zuid-Amerika, en dat het waarschijnlijk is dat Zuid-Amerika al eerder werd bevolkt dan tot nu toe is aangetoond. De kunst van deze oermensen heeft zich zo in de loop der tijd in verschillende richtingen kunnen ontwikkelen.

Bron: Discovery News

Meer lezen
Tijdvakken
Landen