Geen foto

Neanderthalers maakten rotstekeningen

Waar tot nu toe rotstekeningen alleen werden toegeschreven aan de moderne mens, de Homo Sapiens, hebben wetenschappers onlangs in een grot in Gibraltar inkervingen gevonden van 39.000 jaar oud. De Homo Sapiens leefde in deze tijd voor zover bekend nog niet in dit gebied. Deze Gorham-grot is volgens eerder onderzoek ook juist rond deze periode bewoond geweest door Neanderthalers.

Abstract denken en handelen

De inkervingen vormen een soort dubbel kruis, van een ingewikkelde ‘rotstekening’ is dus geen sprake. Als het klopt dat de tekeningen door Neanderthalers zijn gemaakt, betekent dit een omslag in het denken over Neanderthalers. Dit omdat dergelijke inkervingen mogelijk bewijzen dat de Neanderthaler in deze tijd al abstract konden denken en handelen. Deze kwaliteit wordt over het algemeen alleen voorbehouden aan de moderne mens.

Ruim 39.000 jaar oud

De tekening werd ontdekt op een groot, natuurlijk platform, zo’n veertig centimeter boven het toenmalige niveau van de bodem van de grot. De bovenste laag van de tekening is volgens de onderzoekers ruim 39.000 jaar oud, de lagen daaronder zijn nog een stuk ouder. De wetenschappers die deze ontdekking hebben gedaan, publiceren komende week uitgebreidere bevindingen in het wetenschappelijke magazine Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Bron: www.nu.nl/wetenschap

Meer lezen
Tijdvakken
Landen