Grootste Nubische kerk ontdekt in Soedan

De funderingen van de kerk.

PCMA UW/Mateusz Rekłajtis

Grootste Nubische kerk ontdekt in Soedan

In Oud-Dongola in Soedan zijn resten van een middeleeuwse kerk gevonden. Deze vondst is waarschijnlijk de grootste ontdekte kerk van middeleeuws Nubië, een gebied dat het noorden van Soedan en het zuiden van Egypte besloeg. Mogelijk was dit de kathedraal van de hoofdstad van het christelijke koninkrijk Makuria en de zetel van de aartsbisschop.

Oud-Dongola

Oud-Dongola werd in de 5e eeuw n.Chr. gesticht als een vesting aan de Nijl. In de 6e eeuw deed het Christendom zijn intrede Makuria en de stad ontwikkelde zich tot een enorm stadscentrum. Het was de hoofdstad en het hart van Makuria, één van de drie christelijke koninkrijken in Nubië. De stad vierde haar hoogtijdagen tussen de 9e en 11e eeuw. In de 13e en 14e eeuw raakte Oud-Dongola echter in verval en werd meermaals aangevallen door de Arabieren. In 1364 trok het koninklijk hof weg uit de stad. Later werd het de hoofdstad van Ash-Shamaliyah, één van de 16 huidige staten van Soedan. In de 19e eeuw trokken de inwoners echter naar de andere kant van de Nijl, waar ze het huidige Dongola stichtten. Sindsdien ligt Oud-Dongola ligt er verlaten bij.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Apsis

Sinds 2018 doen archeologen van de Universiteit van Warschau archeologisch onderzoek in Oud-Dongola. Dit jaar (2021) vonden ze er resten van een Nubische kerk uit de middeleeuwen. Zo stuiten ze onder meer op de overblijfselen van een apsis, in het midden van de stad. Een apsis of adsidiool is een nisvormige ruimte in een kathedraal. Het is vaak halfrond of veelhoekig. De gevonden apsis was gedecoreerd met schilderingen, onder meer van belangrijke figuren. Ook vond men de koepel van een grote graftombe.

Kathedraal

Voor de vondst werd gedacht dat een andere kerk, waarvan de resten net buiten de stadsmuren zijn aangetroffen, dienstdeed als kathedraal van Oud-Dongola. De aartsbisschop Georgios werd hier in 1113 begraven. Nu denken de onderzoekers echter dat de net ontdekte kerk de kathedraal en de zetel van de aartsbisschop was. Deze kathedraal was namelijk een stuk groter dan het exemplaar buiten de stadsmuren. Door middel van een geluidsmeting hebben onderzoekers kunnen inschatten dat het onderste deel van de apsis tot zo’n 9 meter diep in de grond zit. Dat is de afmeting van een flat met drie verdiepingen. Archeologen hopen op de apsis nog meer schilderingen en inscripties te vinden.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen