Een sjamaan uit het Amazonegebied (links) en een Aboriginal (rechts)

Een sjamaan uit het Amazonegebied (links) en een Aboriginal (rechts)

Veton PICQ en Steve Evans.

Genetische link tussen Zuid-Amerikanen en Aboriginals ontdekt

In 2015 ontdekten wetenschappers dat sommige inheemse volkeren in Brazilië genetische overeenkomsten vertonen met inheemse volkeren in Australië en Melanesië (een eilandengroep ten noordoosten van Australië, waaronder Nieuw-Guinea). Sinds deze opmerkelijke vondst is meer onderzoek gedaan naar de genetische overeenkomsten tussen mensen uit deze twee verre uithoeken van de wereld. Het lijkt er nu sterk op dat beide groepen Siberische voorouders hebben gehad.

De onderzoeksresultaten uit 2015 waren dus niet een zeldzame abnormaliteit, maar onderdeel van een veel groter patroon van genetische overeenkomst. Antropologen vermoeden dat groepen jager-verzamelaars uit Siberië zich ongeveer 20.000 jaar geleden vestigden in de Beringstraat, de landbrug die tot zo’n 11.500 jaar geleden tussen Noordoost-Siberië en Noord-Amerika bestond. Ongeveer 15.000 jaar geleden verlieten deze stammen de regio weer, om zich vervolgens te vestigen in Noord- en Zuid-Amerika. Uit de genetische overeenkomsten blijkt nu echter dat deze Siberische volkeren waarschijnlijk ook de verre voorouders waren van de volkeren die zich later in Australië en Melanesië vestigden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Het genetische Y signaal

In 2015 werd er een link gevonden tussen de Karitiana- en Suruívolken in het Amazonegebied en inheemse volkeren in Australië (die tegenwoordig als de Aboriginals bekendstaan). Onderzoekers keken hiervoor naar het dna van ruim 200 mensen, zowel nog levenden als overledenen. Veel van hen droegen het zogenaamde ‘Y signaal,’ een kenmerkende set genen vernoemd naar het Braziliaanse Tupiwoord ‘ypikuéra’ wat voorouder betekent.

Wijdverspreider dan voorheen bekend

Tijdens het nieuwe onderzoek is het dna van nog eens 383 levende individuen door heel Zuid-Amerika bestudeerd. Hieruit bleek dat velen van hen eveneens het Y signaal droegen. Als gevolg hiervan is het signaal voor het eerst aangetroffen bij volkeren buiten het Amazonegebied. Pontus Skoglund, coauteur van de studie uit 2015, liet weten blij te zijn met het feit dat onderzoekers voortborduren op de onderzoeksresultaten van zijn onderzoek. “Ze doen precies het onderzoek dat moest gebeuren.”

Waarom geen Y signaal in Noord-Amerika?

Een onopgelost raadsel blijft het feit dat het Y signaal nog niet is aangetroffen bij Noord-Amerikaanse inheemse volkeren. Het zou kunnen dat de oorspronkelijk Siberische migranten zich niet permanent vestigden in Noord-Amerika en allemaal doorgetrokken zijn naar het zuiden. Een andere mogelijkheid is dat alle Y signaaldragende volkeren zijn uitgeroeid tijdens Europese kolonisatie van het continent. David Meltzer, eveneens coauteur van de studie uit 2015, liet weten “De Y signaaldragende populaties vormen een puzzel, maar dit onderzoeksresultaat is een interessant nieuw puzzelstukje.”

Bron: Science.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen