Kerk Groenland Vikingen

De ruïnes van een kerk, achtergelaten op Groenland door de Vikingen

Number 57 via Wikimedia Commons.

Dit is waarom de Vikingen Groenland verlieten

In 985 verschenen er twee Viking nederzettingen op Groenland, maar zo'n 500 jaar later waren ze net zo snel weer verdwenen. Lange tijd werd vermoed dat de Groenlandse kolonisten zouden zijn gestorven, maar uit nieuwe opgravingen blijkt dat er mogelijk een andere verklaring is voor de plotselinge verdwijning van de Vikingen op Groenland.

Klimaatverandering treft Vikingkolonie

Het koude Groenlandse klimaat lijkt wellicht niet de ideale plaats om groenten te verbouwen, maar ten tijden van het oprichten van de eerste Noorse kolonie op Groenland was dat klimaat anders. Zo viel een groot deel van het verblijf van de Vikingen op Groenland tijdens de zogenoemde Middeleeuwse Warme Periode, waarin het klimaat iets gunstiger was voor de landbouw. Aan deze warme periode kwam echter ook een einde, want in 1300 begon de Kleine IJstijd waardoor het een stuk lastiger werd om voedsel te verbouwen.

Handel en afhankelijkheid vasteland

Door de import van kwalitatief hoogstaand olifantenivoor uit Afrika nam de vraag naar walrusivoor gestaag af. Echter de Noormannen bleven doorgaan met jagen op walrussen, zowel voor het vlees als voor de slagtanden. Tegelijkertijd veroorzaakte de pest veel doden op het vasteland van Europa. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat de zwarte dood zich ook naar Groenland heeft verplaatst, had dit voor de kolonisten catastrofale gevolgen. Voor veel producten waren de Groenlandse Vikingen namelijk afhankelijk van toevoer vanaf het vaste land.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Globalisering, klimaatverandering en rampspoed reden verdwijnen Vikingen

Een combinatie van het plotseling veranderende klimaat, de concurrentie op de Europese ivoormarkt en een pandemie die zich uitbreidde over het vasteland hebben er naar alle waarschijnlijkheid voor gezorgd dat het leven op Groenland praktisch onmogelijk werd. Volgens archeoloog Thomas McGovern ging dit niet samen met een massale uittocht, maar vertrokken gezinnen een voor een van Groenland terug naar IJsland en Noorwegen.

Bron:

Volkskrant: Vikingen waren niet bang voor Groenlandse kou

Smithsonian: Why did Greenland's Vikings Vanish?

Afbeelding: Wikimedia Commons


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen