Romeinse weg Engeland

De opgegraven weg lag vlak onder de oppervlakte, maar was niet beschadigd door landbouwwerkzaamheden. 

University of Salford

Britse archeologen vinden Romeinse ‘snelweg’

Archeologen van de Britse University of Salford hebben een belangrijke Romeinse weg opgegraven. De weg werd gevonden bij het plaatsje Cuerden, vlak naast de moderne snelweg M6. Volgens de archeologen is het de meest significante vondsten uit de Romeinse tijd in de regio.

De archeologen zijn blij met de vondst.  Dat er in het gebied een Romeinse weg moest liggen, was bekend, alleen de locatie en de exacte route waren onderwerp van een stevig debat. In de zoektocht naar de resten van de weg, hebben de archeologen op veel plekken proefsleuven gegraven, maar zonder het beoogde resultaat. Dat debat is met de vondst nu opgelost.

Romeinse weg aangetast door landbouw

Het gevonden weggedeelte is iets meer dan achttien meter lang en bijna elf en een halve meter breed, waarmee de weg erg breed was. Dat wijst er volgens de archeologen op dat de weg gebruikt werd door legioenen op weg naar het noorden. Het wegdek bestond uit keien en grind en is op de plekken waar de archeologen aan het graven gingen, bijzonder goed bewaard gebleven. Hoewel het stuk weg vlak onder de oppervlakte bleek te liggen, is het weggedeelte niet aangetast door tweeduizend jaar landbouwwerkzaamheden. Langs de weg liep een greppel, waaruit bleek dat de weg in een noord-zuid richting liep.

Aardewerk

Wat de vondst echt bijzonder maakt, is dat uit vondsten die de archeologen rondom het opgegraven weggedeelte vonden, blijkt dat de weg nog tot in de twaalfde eeuw gebruikt is. Bij de opgraving werden ook resten middeleeuws aardewerk gevonden, die daar op wijzen. Ook dat is opzienbarend. Er is namelijk nog maar weinig bekend over hoe bepaalde types aardewerk zich over Engeland verspreidden en hoe er in aardewerk gehandeld werd.

Bron:

University of Salford: Roman road M6 discovered by archaeologists

Meer lezen