De Romeinse kaart beslaat het gebied van Engeland tot aan de Ganges.

Romeinse wegenkaart wordt online routeplanner

De Romeinse kaart beslaat het gebied van Engeland tot aan de Ganges.De Tabula Peutingeriana, de enige en complete overgebleven wegenkaart van het Romeinse Rijk, wordt omgetoverd tot online routeplanner. De Nederlandse historicus René Voorburg heeft dit de afgelopen zes maanden weten te doen dankzij diverse onderzoeksbronnen.

Voorburg is werkzaam als webarchivaris bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Al zijn vrije tijd is in die project gegaan. “Wetenschappers hebben recent de locaties van alle plaatsen op de Tabula Peutingeriana in kaart weten te brengen,” aldus Voorburg. “Ik ben toen voor mijzelf gaan kijken waar ik in het Romeinse Rijk tijdens een reis van A naar B allemaal langs zou komen.”

In zijn zoektocht besloot hij alle plaatsen en tussenliggende wegen op de kaart in te voeren. De daarop resulterende routeplanner heeft hij online gezet op Omnesviae.org. Ook heeft hij veel contact gehad met collega’s uit het buitenland om startpagina’s in andere talen te maken. Het doel is om de site beschikbaar te maken in alle landen die op de Tabula Peutingeriana staan.

De Tabula Peutingeriana, ook wel Peutinger kaart, is een kopie van een Romeinse reiskaart uit de 3e en 4e eeuw. Het beslaat de gebieden van Groot-Brittannië tot aan Spanje in het westen en de Ganges in het oosten. De Romeinse kaart bestond aanvankelijk uit 12 bladen perkament, maar is later vervaardigd in een kopie. Sinds 2007 staat deze op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De oudst bekende kopie wordt bewaard in de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek in Wenen en is niet voor het publiek toegankelijk.

Bron: De Morgen

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's