Romeinse Paardensandalen

De opgegraven paardensandalen

Romeinse hoefijzers opgegraven bij Muur van Hadrianus

Bij opgravingen bij de resten van de Romeinse nederzetting Vindolanda, vlak bij de Muur van Hadrianus, zijn vroeg Romeinse ´paardensandalen´ gevonden. De soleae ferreae, zoals ze in het latijn heten, werden gebruikt als een vroege variant op hoefijzers.

Paardensandalen

Het gaat om een complete set ´paardensandalen´, uit de periode tussen 140 en 180 na Christus. De set werd gevonden door een vrijwilliger. Volgens de curatoren van het museum bij Vindolanda is het een bijzondere vondst. Het gebeurt niet vaak dat er een complete set wordt gevonden, die ook nog eens in goede staat verkeert. Zo goed zelfs, dat het profiel in de onderkant van de ´sandalen´ nog zichtbaar is.
In een van de vier ´sandalen´ zit een scheur. De archeologen vermoeden dat de hele set daarom is vervangen en weggegooid. De set kwam in een greppel terecht, die later met dikke klei is bedekt. Dat heeft ervoor gezorgd dat de set goed bewaard is gebleven.

Soleae ferreae

Paardensandalen, of soleae ferreae, waren voorlopers van de hoefijzers die we nu kennen. Onder de hoef werd een op maat gemaakt metalen plaatje geplaatst, die werd vastgezet met riempjes van leer, zoals een sandaal. Zo waren de hoeven van de paarden beter beschermd tegen ruige ondergrond. Door de metalen ´zolen´ aan de onderkant te voorzien van groeven, hadden de paarden ook meer grip op gladde of modderige ondergrond, zoals de profielzool van bergschoenen van nu.

Vindolanda

Vindolanda is de naam van een Romeins fort en nederzetting in de buurt van de Muur van Hadrianus. Doordat de grond onder Vindolanda erg zuurstofarm is, blijven veel spullen in de grond goed bewaard, ook zaken die normaal snel zouden vergaan, zoals leer en textiel. Eerder dit jaar werden leren bokshandschoenen  gevonden. In februari 2019 worden de vondsten tentoongesteld. 

Bron:

BBC

Afbeeldingen:

Vindolanda Heritage Trust

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's