Skelet vrouw swifterbantcultuur en 3D-reconstructie

Skelet vrouw

3D-reconstructie

BAAC

Archeo3D

Baby gevonden in Nederlands oudste kindergraf blijkt een meisje te zijn

In 2018 werd bekend gemaakt dat het oudste kindergraf in Nederland ooit was gevonden. Archeologen vonden vijf skeletten in Nieuwegein. Een van de skeletten bleek dat van een jonge vrouw te zijn. In het graf van de jonge vrouw werd ook een baby gevonden. Deze baby bleek eerder de oudst gevonden Nederlandse baby ooit te zijn. Nu is er vastgesteld dat de baby een meisje was.

Skeletten van de Swifterbantcultuur

In totaal werden er bij de opgravingen 5 skeletten gevonden. Om de skeletten veilig te stellen werden zij met de klei om hen heen uitgegraven. Het bleek al snel dat de skeletten uit de Swifterbantcultuur stammen. De mensen uit de Swifterbantcultuur leefden in Nederland tussen 5300 en 3400 voor Christus. Zij jaagden in die tijd langs rivieren.

Bij het skelet van de jonge vrouw viel het de archeologen op dat de arm van de jonge vrouw gebogen was. In haar arm hield de vrouw namelijk een baby. De baby heeft samen met de andere skeletten zo’n 6000 jaar lang in de klei gelegen. Het is erg bijzonder dat het skelet van de baby intact is gebleven, omdat zachte botten normaliter snel vergaan. De skeletten zijn zo goed geconserveerd door de klei en veen waar zij onder lagen.

Skelet uit oudste kindergraf was een meisje

Het skelet van de baby werd onderzocht door het Leids Universitair Medisch Centrum en de Amerikaanse Harvard Medical School. Uit DNA-onderzoek konden de onderzoekers vaststellen dat de baby een meisje was. Ook werd er bevestigd dat de jonge vrouw die de baby vasthield de moeder van de baby was. Omdat het skelet van de baby melktandjes had die nog niet waren doorgekomen, was de baby waarschijnlijk tussen de 0 en 6 maanden geworden voor haar overlijden.

Stem op de namen van de oudst gevonden moeder en dochter

De gemeente Nieuwegein geeft mensen de mogelijkheid om op namen te stemmen voor zowel de moeder als de baby. Mensen kunnen via ikbennieuwegein.nl/oudstebaby. stemmen t/m 3 maart 2019.

Bronnen:

Afbeelding:

  • Skelet vrouw: BAAC
  • 3D-reconstructie: Archeo3D
Meer lezen