Presentatie eerste uitkomst van de Swifterbantcultuur opgraving bij Nieuwegein

Op het internationale archeologiecongres EAA in Maastricht zijn de eerste resultaten van het archeologisch onderzoek bij het bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein gepresenteerd. Daar werden in de winter van 2016/2017 skeletresten blootgelegd die behoorden tot de Swifterbantcultuur.

Skeletten

Nieuwegein is met ruim 136.000 geconserveerde vondsten de meest vondstrijke Swifterbantplaats die tot nu toe in Nederland gevonden is. Tijdens de opgraving werden drie complete skeletten aangetroffen en skeletdelen behorende tot vermoedelijk nog vier personen. Naast botmateriaal is er aardewerk, gewei, vuursteen, git, hout en steen gevonden. Dit alles werd bekend gemaakt op het archeologie congres dat plaats vond van 30 augustus tot en met 3 september 2017.

Swifterbantcultuur

De Swifterbantcultuur (5300 - 3400 v.Chr.)  staat voor de periode waarin het rondtrekkende leven van de jager-verzamelaar over gaat naar het vaste bestaan met kleinschalige akkerbouw, vee, visvangst en aardewerken gebruiksvoorwerpen. Deze cultuur is genoemd naar de plaats Swifterbant in de Flevopolder waar de eerste vondsten zijn gedaan. Skeletdelen van edelhert, wild zwijn, watervogels, runderen, varkens en schapen vertellen over de jacht en visvangst in die tijd.

Uniek

Het is uniek  in Nederland dat er in het rivierengebied sporen van de Swifterbantcultuur zijn aangetroffen. De aangetroffen menselijke resten worden verder onderzocht. Zo word er gekeken naar onderlinge verwantschap, herkomst, dieet en gezondheid. Naar verwachting zal het onderzoek nog wel een paar jaar duren voordat alle resultaten bekend zijn.

In dit filmpje vertellen de archeologen van RAAP meer over de opgravingen bij Het Klooster

[video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=58&v=ncrnLxK7Dos] 

www.pen.nl/artikel/

nl.wikipedia.org/


 

Meer lezen
Tijdvakken
Landen