In de Zwitserse Alpen is een tot nu toe onbekend Romeins militair kamp ontdekt

In de Zwitserse Alpen is een tot nu toe onbekend Romeins militair kamp ontdekt

©Andrea Badrutt.

Archeologen ontdekken Romeins legerkamp hoog in de Zwitserse Alpen

In de Zwitserse Alpen, nabij Oberhalbstein in Graubünden, is een tot nu toe onbekend Romeins legerkamp ontdekt. Het kamp ligt op een hoogte van ongeveer 2200 meter, in de regio Colm la Runga, en is gevonden boven de locatie van een veldslag tussen de Romeinen en plaatselijke Alpenstammen. Het kamp is strategisch gelegen, omringd door drie grachten en een wal, en bood destijds een uitstekend uitzicht over de omliggende dalen en bergpassen.

Tekst: Thomas van Roijen

Romeins slagveld

Archeologische vondsten van wapens en uitrusting dateren het kamp in dezelfde periode als een nabijgelegen slagveld, namelijk rond 20 of 30 v.Chr. Het onderzoek naar het Romeinse conflictgebied in deze regio wordt sinds 2021 uitgevoerd door de Universiteit van Basel in samenwerking met de Archeologische Dienst Graubünden. Vrijwillige detectorzoekers van de Arbeitsgemeinschaft Prospektion Schweiz hebben hier ook een belangrijke rol in gespeeld.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Geavanceerd onderzoek

Een belangrijke stap in de ontdekking van het kamp was het gebruik van geavanceerde LiDAR-technologie, waarmee gedetailleerde digitale terreinmodellen zijn gemaakt. Deze technologie, waarbij het terrein met lasers wordt gescand, heeft wereldwijd al bijgedragen aan tal van archeologische ontdekkingen, en nu dus ook in Graubünden. De LiDAR-data lieten in Colm la Runga duidelijk verdedigingswerken zien, die na verder onderzoek bleken te dateren uit de Romeinse tijd.

Wapens gevonden

Tijdens de opgravingen en verder onderzoek naar het kamp werden wapens en uitrustingsstukken van Romeinse soldaten gevonden, zoals slingerkogels en schoennagels. De slingerkogels droegen het stempel van het derde Romeinse legioen, die ook betrokken was bij het gevecht met Alpenstammen in het huidige Zwitserland. Hiermee wordt een directe link tussen het slagveld en het nieuw ontdekte kamp gesuggereerd.

Met de ontdekking kan de opmars van het Romeinse leger in deze regio nauwkeurig in kaart worden gebracht. Het Romeinse leger trok 2.000 jaar geleden door de bergen richting het Alpenrijndal in wat nu Oost-Zwitserland is.

Meer lezen