Archeologen ontdekken oudste kaart van Europa

De stenen plaat die diende als 3D-kaart.

Denis Gliksman

Archeologen ontdekken oudste 3D-kaart in Europa

Een stenen plaat uit de bronstijd (2000-800 v.Chr.) met inkervingen is waarschijnlijk de oudste 3D-kaart die in Europa is teruggevonden. De 4.000 jaar oude plaat is gevonden in Frankrijk, in het westen van Bretagne. Uit onderzoek blijkt dat deze kaart vrij accurate weergave geeft van het gebied langs de Franse rivier de Odet.

De stenen plaat (ook wel bekend als de Saint-Bélec Slab) van 2 bij 1,5 meter dateert uit de bronstijd, tussen 1900 en 1650 v.Chr. De plaat werd al in 1900 gevonden op een begraafplaats in het Franse departement Finistère. Hij werd opgegraven door een lokale archeoloog Paul du Chatellier, maar raakte daarna zoek. Pas in 2014 vonden onderzoekers hem terug. Hij lag in een kelder van het voormalige privékasteel van Paul du Chatellier.

De rivier Odet

Er staan verschillende inkervingen op de stenen plaat, die samen een tekening in 3D vormen. Na de ontdekkeing, begonnen de wetenschappers aan een uitgebreide analyse van deze gravures. Hierbij viel het hen op dat de plaat veel elementen van een prehistorische kaart vertoont. Daarom vergeleken ze de tekening met de landschappen in de omgeving. De onderzoekers denken nu dat het een kaart is van de vallei van de rivier Odet. Deze rivier stroomt vanuit het huidige Franse Saint-Goazec in het westen naar Bénodet in het zuiden van Bretagne, waar hij in de Atlantische Oceaan uitmondt.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Waarschijnlijk betreft het een gebied in het huidige departement Finistère. Een gebied van zo’n 29 kilometer lang, langs de Odet is namelijk voor 80 procent accuraat weergegeven op de stenen plaat. Ook lopen er verschillende lijnen die overeen lijken te komen met het riviernetwerk. De onderzoekers gaan ervan uit dat deze kaart bewust in 3D is vervaardigd, om zo het landschap van de riviervallei goed weer te kunnen geven.

Territorium

Vermoedelijk diende de stenen plaat om het gebied was van een kleine prins of koning in kaart te brengen. Er zijn wereldwijd al vaker soortgelijke stenen kaarten gevonden. Maar dit is de oudste bekende 3D-kaart die op deze schaal is gemaakt.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen