Stenen plaat met inscripties uit tweede eeuw gevonden

Archeologen hebben voor de kust van Israël een stenen plaat gevonden met belangrijke informatie. De stenen plaat vertelt de naam van de leider tijdens de Joodse Bar Kochba opstand (de Tweede Joodse Opstand tegen de Romeinen).

Joodse Opstanden

De stenen plaat is afkomstig uit de tweede eeuw na Christus. Dit was een bloedige periode voor het Joodse volk, dat in opstand kwam tegen hun Romeinse overheersers. In 70 n. Chr vernietigden de Romeinen de Joodse tempel na de Eerste Joodse Opstand. Onvrede onder de Joden bleef, en in 132 n. Chr. begon de Tweede Joodse Opstand, geleid door Sjimon bar Kochba. Deze opstand duurde 4 jaar. Zowel de Romeinen als de Joden leden zware verliezen, uiteindelijk werd de opstand neergeslagen.

Onder water vondst

De stenen plaat werd onderwater gevonden, zo’n 30 kilometer ten zuiden van Haifa. In dit gebied lag ooit de Bijbelse stad Dor. Al 70 jaar lang is dit gebied een ware schatkamer voor archeologen. Potten, ankers en andere voorwerpen uit het oude Israël worden hier gevonden. De stenen plaat werd gevonden door twee archeologen van de universiteit van Haifa, Ehud Arkin-Shalev en Michelle Kreiser. De plaat weegt welgeteld 600 kilo. Er staan zeven regels in gegraveerd in oud Grieks. Volgens Assuf Yasur-Landau, hoofd van de opgraving, betreft het hier de langste inscriptie die ooit onder water gevonden is in Israël.

De provincie Judea

Interessant is ook dat op de plaat de naam van de provincie Judea staat. De provincie Judea hield namelijk direct na de Tweede Joodse Opstand op te bestaan, aangezien de Romeinen de provincie samenvoegden met Syrië. De provincie werd Syrië-Palestina. Er zijn, na de vondst van deze plaat, in totaal twee inscripties die de provincie Judea noemen. De archeologen stellen dat het een zeldzame vondst is, en dat het onwaarschijnlijk is dat er meer van zulke inscripties gevonden zullen worden.

Bronnen

livescience.com hebrew tablet

Afbeelding

wikimedia.org meister der bibel

Meer lezen
Tijdvakken
Landen