De amulet

De gevonden amulet, in de hand van een archeoloog

Kulturmiljö Halland / Hallands Kulturhistoriska Museum

Amulet hamer van Thor van 1.000 jaar oud gevonden in Zweden

Archeologen hebben een 1.000 jaar oud amulet van de hamer van Thor gevonden in Halland, in het zuiden van Zweden, bij voorbereidend onderzoek voor de bouw van huizen. Deze vondst is uniek voor deze regio van Zweden. De archeologen denken dat de amulet uit de Vikingtijd komt (tussen de 9e en 12e eeuw na Christus) en is gemaakt van lood, maar verder onderzoek moet nog uitwijzen of het oorspronkelijk misschien verguld was. Ook is er complexe versiering in reliëf aangebracht. ‘Een gaatje aan de onderkant van het handvat van de hamer suggereert dat het om de nek gedragen werd als talisman’, aldus Per Wranning, de hoofdarcheoloog van het Kulturmiljö Halland / Hallands Kulturhistoriska Museum.

Symbool

De hamer, die de naam Mjölnir draagt, is een symbool voor de Noordse god Thor. Hij droeg deze hamer volgens de legendes bij zich om reuzen en andere vijanden te verslaan. ‘Dwergen hadden deze hamer gemaakt voor de goden van Walhalla in een competitie om de meest waardevolle schat te maken’, vertelt Carolyne Larrington, professor middeleeuwse Europese literatuur aan de Universiteit van Oxford in Live Science. ‘Hoewel de andere schatten een opvouwbaar schip voor in je broekzak en een berijdbaar glow-in-the-dark zwijn (Gullinbursti), werd Mjölnir het waardevolst geschat, en aan Thor gegeven in zijn strijd tegen de reuzen.’ Ze denkt dat de amulet werd gedragen ter bescherming: ‘Thor was ook de god van het weer, en daardoor ook met reizen per boot. Als je bijvoorbeeld van Noorwegen naar IJsland vaart, heb je liever goed weer dan een storm, en Thor is daarmee sterk verbonden. Halland ligt vlak bij de kust, dus ik verwacht dat het iets met varen over zee te maken zal hebben gehad.’

De amulet

De gevonden amulet, met een meetlint

Kulturmiljö Halland / Hallands Kulturhistoriska Museum


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Nederzetting

De archeologen vonden er ook resten van kampvuren, vuurstenen, potten en twee langhuizen uit de ijzertijd. Dat doet vermoeden dat er al ruim 1.500 jaar een nederzetting is bij Ysby. Ook staat er op vroege kaarten dat er een doorwaadbare plaats is in de dichtbije rivier Lagan, wat van Ysby een tactische plaats maakt om in handen te hebben in die tijd.

De archeologen gaan dit amulet verder onderzoeken om er meer over te weten te komen. De tijd zal dus moeten uitwijzen of het reliëf de enige versiering was. Ondertussen hoeven de archeologen zich nergens zorgen over te maken: de amulet zal ze immers veilig houden.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen