370 jaar oude ring mogelijk afkomstig van onthoofde graaf uit Engelse Burgeroorlog

De ring van goud en kristal.

Manx National Heritage

370 jaar oude ring mogelijk afkomstig van onthoofde graaf uit Engelse Burgeroorlog

Eind vorig jaar stuitte een Britse metaaldetectoramateur op een 370 jaar oude ring van goud en kristal. Eerst was niet duidelijk waar dit sieraad vandaan kwam, maar bij nader onderzoek bleek dat deze mogelijk gemaakt was voor graaf James Stanley (1607-1651). De ring werd in december 2020 gevonden op het eiland Man (The Isle of Man) in het Verenigd Koninkrijk. In april 2021 werd de ring officieel als schat verklaard.

De ring werd eind 2020 gevonden door een metaaldetectoramateur op het eiland Man. Het eiland Man ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland in. Volgens de onderzoekers dateert de ring uit de 17e eeuw. De ring is van goud gemaakt, heeft een kristallen top en met gouddraad zijn de initialen J. en D. erop aangebracht. De hoge kwaliteit van de ring, wijst erop dat de eigenaar een persoon van status was. Hierdoor herleidden onderzoekers de ring naar graaf James Stanley.

James Stanley

James Stanley was de zevende graaf van Derby en heer van het eiland Man. Documenten uit zijn regeringstijd zijn ondertekend met J Derby. Hierdoor achten de onderzoekers het waarschijnlijk dat de initialen J.D. voor hem (James Derby) staan.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Onderzoekers denken dat de ring gemaakt werd nadat Stanley was gedood. Tijdens het bewind van het huis Stuart (1603-1714) kwam het bij Engelse begrafenissen vaker voor dat men een rouw-ring uitdeelde met de initialen van de overledene als herdenking. Mogelijk werd de ring in opdracht van zijn weduwe Charlotte gemaakt om hem te herdenken.

Engelse Burgeroorlog

James Stanley werd in 1651 geëxecuteerd vanwege zijn steun aan koning Karel I van Engeland (1625-1649) tijdens de Engelse Burgeroorlog (1642-1651). De Engelse Burgeroorlog was een conflict tussen de koning uit de rooms-katholieke dynastie Stuart en het protestantse parlement. Het parlement was het namelijk niet eens met het autoritaire bewind van koning Karel I. De aanhangers van het parlement, de roundheads, kwamen daarom in opstand tegen de aanhangers van Karel I van Engeland, de cavaliers. De Engelse Burgeroorlog resulteerde in de overwinning van de roundheads, wat leidde tot de afschaffing van de monarchie. Deze werd vervangen door het Engelse Gemenebest en vervolgens het Protectoraat onder de heerschappij van Oliver Cromwell (1599-1585).

Onthoofd

Nadat de monarchistische legers in 1651 definitief werden verslagen in de Slag bij Worcester, werd James Stanley gevangengenomen door de cavaliers. Stanley werd schuldig bevonden aan verraad en werd ter dood veroordeeld. Hij deed nog een ontsnappingspoging, maar werd opnieuw gevangengenomen. Op 15 oktober 1651 werd hij onthoofd op het marktplein in Churchgate.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen