Opmerkelijk: Britse elektriciens ontdekken bij toeval middeleeuws tunnelstelsel

De ontdekte tunnel.

Western Power Distribution

Opmerkelijk: Britse elektriciens ontdekken bij toeval middeleeuws tunnelstelsel

In Tintern, een dorpje op de grens tussen Wales en Engeland, is bij toeval een verborgen middeleeuwse tunnel ontdekt. De tunnel loopt onder een voetpad door en langs een beek die door een nabijgelegen vallei stroomt. Opmerkelijk is dat hij ook vlakbij een middeleeuws klooster ligt. Aangezien deze tunnel op geen enkele kaart te zien was, kwam de ontdekking als een grote verrassing.

Technici van een elektriciteitsbedrijf ontdekten de tunnel toevallig toen ze een elektriciteitsmast aanlegden. Om ondergrondse kabels aan te leggen, groeven ze een voetpad open. Daar vonden ze de ingang van wat ze dachten dat een grot was, maar als snel bleek het hier om een tunnelstelsel te gaan.

Niet op de kaart

Tijdens de voorbereidingen van de boringen bleef de tunnel in eerste instantie onopgemerkt, omdat deze op geen enkele kaart terug te vinden is. Zelfs op kaarten van het Nationale Kaartbureau van het Verenigd Koninkrijk (die teruggaan tot de achttiende eeuw) is niets te zien dat duidt op een tunnel onder de grond. Hierdoor kwam de ontdekking als een grote verrassing.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


De tunnel is 1,2 meter hoog. Jarenlang hebben inwoners van Tintern over het voetpad gelopen zonder te weten dat er een tunnel onder lag. De tunnel loopt langs de beek Angiddy die door het dorpje en de vallei Wye stroomt. Archeologen weten nog niet hoelang de tunnel is of waar hij eindigt.

Gebruik van de tunnel

Ook waar de tunnel voor gebruikt werd is nog niet duidelijk. Momenteel zijn er een paar mogelijkheden waar de tunnel vandaan komt. Ten eerste ligt de tunnel vlakbij Tintern Abbey, een klooster dat in 1131 door Cisterciënzer monniken is gesticht. Tintern Abbey wordt gezien als een nationaal icoon van Wales, vanwege de architectuur. Onder koning Hendrik VIII (1509-1547) werden de kloosters in Wales gesloten toen hij met de Roomse kerk brak omdat hij niet mocht scheiden. Dit zou kunnen verklaren dat er geen verslagen van de tunnel te vinden zijn. Maar tegelijkertijd loopt de beek Angiddy langs de overblijfselen van een aantal ovens en ijzerwerken in de vallei Wye. Dit kan erop wijzen dat de tunnel tijdens de middeleeuwen een rol speelde in de lokale metaalproductie uit die tijd. Mogelijk zal verder onderzoek meer duidelijkheid geven over de precieze functie van de tunnel. 


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


 

Meer lezen