Graftunnel gevonden onder piramides in Mexico
Op een van Mexico’s meest bezochte toeristische trekpleisters, de piramides van Teotihuacan, zijn nieuwe archeologische vondsten gedaan. Op woensdag 29 oktober meldden archeologen dat een 1.800 jaar oude tunnel voor een groot deel is uitgegraven en dat daar al duizenden rituele objecten zijn gevonden. De ingang van de tunnel werd gevonden in 2003.
Ruïnes van Teotihuacan
De vondst kan ons meer vertellen over het volk dat de ruïnes van Teotihuacan gebouwd heeft. Omdat er geen geschreven bronnen zijn overgeleverd en omdat de piramides al lang voordat de Azteken aan de macht kwamen was verlaten, bleven de ruïnes lang door raadsels omgeven. Archeologen willen daar verandering in brengen en het uitgraven van deze tunnel moet daarbij helpen.
Levendige stad
De stad die bij de piramides lag, kende haar grootste bloeiperiode tussen 100 v.Chr. en 650 v.Chr. en had toen een populatie van zeker 200.000 inwoners. Inwoners verdienden vooral aan de verkoop van lavaglas, dat gebruikt werd voor het maken van wapens. De talloze sierraden, schelpen, sculpturen en houten kunstvoorwerpen kunnen meer informatie verschaffen over hoe het leven er in de stad aan toe ging en hoe er over het hiernamaals gedacht werd.
Koninklijk graf
Men gaat er vanuit dat er nog meer voorwerpen uit de tunnel naar boven zullen komen. Aan het eind van de tunnel hopen de archeologen uiteindelijk een koninklijk graf te vinden. Volgens het hoofd van Mexico’s nationale antropologie- en geschiedenisinstituut, wijzen de vondsten die tot nu toe zijn gedaan er op dat deze zeker zal worden gevonden.
Bron: www.nbcnews.com