Geen foto

Onzichtbare tunnel Katwijk blijft monument

De tunnel is sinds 1970 al niet meer te zien door een zandlaag.Een tunnel in Katwijk, die ooit het in 1908 gebouwde Zeehospitium verbond met het Katwijkse strand, zal als gemeentelijk monument behouden worden. Dit ondanks de bezwaren van twee instanties dat het niet past binnen een nieuwe woonwijk die op de locatie wordt gebouwd.

De tunnel werd gebruikt om kinderen met tuberculose uit de stedelijke ziekenhuizen te vervoeren naar het Zeehospitium, indertijd het Rotterdamsch Hospitium. Het gebouw diende als sanatorium en was een goede herstelplaats voor de kinderen vanwege de frisse zeelucht. Tijdens de oorlog gebruikten geallieerde troepen de tunnel, totdat dit door de Duitsers onmogelijk werd door de bouw van de Antantikwall in 1942.

Zorginstelling Het Raamwerk en waterbeheerder Hoogheemraadschap van Rijnland hebben een bezwaar ingediend tegen het behoud van de tunnel, waar momenteel niks meer van te zien is. De tunnel is in 1970 namelijk geheel onder het zand verdwenen. De instanties zien het daarom als een obstakel in de waterkering voor de nieuwe woonwijk.

Waardevolle geschiedenis
De gemeente van Katwijk blijft echter achter het besluit. De tunnel wordt niet opgegraven vanwege de geschiedenis die eraan verbonden is. Het speelde in de oorlog namelijk een cruciale rol voor de zogeheten Engelandvaarders, Nederlanders die tijdens de oorlog naar Engeland voeren om deel te nemen aan de strijd.

“Archeologische monumenten zijn over het algemeen niet zichtbaar, maar dat zegt niets over de waarde,” aldus de gemeente.

Bron: Leidsch Dagblad

Meer lezen